Indicatorul rutier care le dă șoferilor mari bătăi de cap. Ce trebuie să facă conducătorii auto în momentul în care întâlnesc acest semn atunci când se află în trafic.
Orice șofer ar trebui să cunoască indicatoarele rutiere, dar și să fie la curent cu schimbările din Codul Rutier. De-a lungul timpului, pot apărea indicatoare noi și este esențial să fie cunoscute de către toți participanții la traficul rutier.
Există situații în care, chiar dacă unele persoane dețin permis de conducere de ani buni și au experiență pe drumurile din România sau din alte țări, s-ar putea să existe indicatoare a căror semnificație nu o cunosc foarte bine.
Unele indicatoare rutiere pot fi confundate cu altele asemănătoare, lucru care poate crea confuzie pentru șoferi. Indicatoarele legate de limitările de viteză se numără printre cele mai întâlnite.
Pentru a nu circula nici prea repede, dar nici prea încet, sunt anumite semne care impun o viteză minimă obligatorie. Este vorba despre indicatorul numit “Viteza minimă obligatorie”.
Este un semn rotund, de culoare albastru deschis, cu un număr alb în centru, care indică viteză minimă în kilometri pe oră pentru următoarea secțiune a drumului. Vehiculele nu au voie să conducă cu o viteză mai mică decât cea indicată.
În general, acest indicator este întâlnit pe autostrăzi sau pe drumuri cu mai multe benzi. Este aplicat întregului drum sau doar pentru anumite benzi. Este afișat, de obicei, pe panourile de deasupra benzii.
Acest indicator este foarte important pentru a menține siguranța și ordinea în trafic, întrucât contribuie la prevenirea încetinirilor bruște și a accidentelor provocate de vehiculele care se deplasează prea încet în raport cu restul participanților la trafic.
Șoferii care nu pot să mențină viteza minimă impusă trebuie să aleagă o altă rută. Conducătorii auto care conduc prea încet, fără a avea un motiv întemeiat, și obstrucționează circulația rutieră, se pot alege cu amenzi.
Cu toate acestea, există și anumite situații periculoase, precum condiții proaste de drum, vizibilitate redusă, trafic intens și condiții meteorologice nefavorabile. În aceste cazuri, viteza poate fi adaptată, chiar dacă e mai mică decât cea minimă obligatorie, notează gandul.ro.
Sfârșitul vitezei minime obligatorii este semnalizat de un alt indicator, tot rotund, de culoare albastră. Indicatorul are o diagonală roșie, care taie centrul. În centrul acestuia se află numărul alb, care indica viteza minimă anterioară.