News

Veste bună pentru români! Indicele ROBOR a ajuns la un nivel minim în ultimele 3 luni

15.07.2019 | 14:28
Veste bună pentru români! Indicele ROBOR a ajuns la un nivel minim în ultimele 3 luni
Indicele ROBOR, la un nou nivel minim pe ultimele trei luni

Veste bună pentru români. Indicele ROBOR la 3 luni, în funcție de care sunt dobânzile în cazul creditelor în lei, a coborât 3,15%. Este cel mai scăzut nivel din ultimele 4 luni, se arată în datele publicate de Banca Națională a României. Vineri, indicele ROBOR la 3 luni coborâse la 3,16%. Luni, indicele a atins o nouă cotă minimă, după ce nivelul din 21 martie a fost 3,14%.

Cât a scăpat indicele ROBOR la 6 luni

Totodată, indicele ROBOR la 6 luni a scăzut de la 3,32% la 3,31%. Acesta este cel mai mic nivel din 21 martie, când a fost tot 3,31%. ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

BNR a publicat, la începutul lunii mai, indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei. Valoarea acestuia, pentru primul trimestru din 2019, a crescut la 2,63%, de la 2,36% în T4 2018, mai anunță cei de la news.ro.

Indicele ROBOR, la un nou nivel minim pe ultimele trei luni
Indicele ROBOR, la un nou nivel minim pe ultimele trei luni

Ce este indicele ROBOR și de ce afectează ratele bancare

Indicele ROBOR a luat ființă în 2010, prin OUG 50 prin care se explicau condițiile în care se pot acorda credite. Astfel, statul a decis că se pot acorda credite fie cu rata de dobândă fixă, fie cu rata dobânzii corelată la un indice de referință. S-a ales ROBOR pentru că este o practică transparentă, folosită la nivel internațională.

Prin această Ordonanță, Statul a decis să protejeze populația de eventuale creșteri ale ratelor dobânzilor la credite care vin în urma unor decizii unilaterale ale băncilor. De notat că cea mai mică valoare înregistrată vreodată de indicatorul ROBOR a fost 0,68%, pe 27 septembrie 2016 și pe 14 octombrie 2016.

CITEȘTE mai multe articole interesante din categoriile NEWS, SPORT sau LIFE
A apărut noua revistă Taifasuri
  • Câștigă ACUM o Dacia Logan, 2.000 de euro și multe alte premii!
  • Nr. 849. 32 pagini. Doar 5 lei!
A apărut noua revistă Taifasuri