News

Indicele ROBOR atinge un nivel-record pentru ultimii 9 ani. Vești proaste pentru români

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat miercuri la 5,10% pe an, de la 5,07% cât a fost marţi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR). Un nivel mai mare a fost înregistrat la 2 aprilie 2013.
04.05.2022 | 14:26
Indicele ROBOR atinge un nivelrecord pentru ultimii 9 ani Vesti proaste pentru romani
Indicele ROBOR atinge un nivel-record pentru ultimii 9 ani. Foto: colaj FANATIK
ADVERTISEMENT

Indicele ROBOR la 3 luni este cel în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă. La 2 aprilie 2013, indicele ROBOR s-a situat la 5,17% pe an, iar la începutul anului 2020, indicele ROBOR la 3 luni era 3,19% pe an. În ianuarie 2021, acesta se situa la 1,98%.

Creștere și pentru indicele ROBOR la 6 luni

Conform sursei citate, indicele la 6 luni (n.r. – utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei ccu dobândă variabilă) a ajuns la 5,24% pe an, de la 5,21% marţi. De cealaltă parte, ROBOR la 12 luni a crescut la 5,33% pe an, de la 5,27% cât fusese anterior.

ADVERTISEMENT

În acext context, Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (CA al BNR) a hotărât recent majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3% pe an De la 2,5% s-a ajuns la 3%. De asemenea, banca centrală a decis şi păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară.

În ceea ce priveşte indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor, trebuie spus că acesta este de 1,86% pe an, fiind calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul IV 2021. Este o în urcare faţă de cel publicat în urmă cu trei luni (n.r. – 1,17%).

ADVERTISEMENT

Altfel, BNR a reamintit că în luna mai 2019 a intrat în vigoare OUG 19/2019 care modifică modul în care este calculată rata pentru creditele în lei cu dobânda variabilă.

Ce este indicele ROBOR

ROBOR a fost introdus în anul 2010 și reprezintă indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei. Nu cu mult timp în urmă, împrumuturile cu dobânzi variabile erau calculate ca parte fixă (marja băncii), plus acest indice.

ADVERTISEMENT

”Începând cu luna mai a anului 2019, a fost înlocuit de IRCC la acordarea de împrumuturi cu dobânzi variabile. Chiar și așa, tot ROBOR este cel care influențează un număr mai mare de împrumuturi și de beneficiari ai acestora.

Denumirea indicatorului vine de la abrevierea termenilor Romanian Interbank Offered Rate. ROBOR este calculat în fiecare zi de către BNR ca media aritmetică a ratei dobânzilor la care primele 10 bănci din țara noastră sunt dispuse să ofere împrumuturi sub formă de depozite în lei celorlalte instituții bancare”, se arată pe financer.com.

ADVERTISEMENT

Practic, mai simplu spus, în funcție de acest indice, toate băncile stabilesc ratele lunare pe care vor trebui să le plătească cei ce au credite variabile în derulare. Ne referim desigur la creditele luate în lei înainte de mai 2019.

Cum influențează indicele ROBOR rata

Pentru a vedea cât de mult influențează indicele ROBOR valoarea unei rate lunare, poate fi luat ca exemplu vechiul credit Prima Casă.

”Pentru a simplifica puțin lucrurile, ne-am decis să luăm următoarele variante în calcul: un indice ROBOR 3M din septembrie 2017, ce era cotat la 1 % și unul pur ipotetic, specific unei crize economice, de 10 %.

Exemplu cu ROBOR 3M cotat la 1 %. Să zicem că persoana din exemplul acesta avea de achitat în septembrie 2017 suma de 1000 lei – 400 lei drept sold al creditului și 600 lei dobânzi.

Din cei 600 lei – 500 lei reprezentau marja băncii, iar 100 lei erau aferenți indicelui ROBOR 3M (care, așa cum am stabilit, era cotat la 1 % în acel moment). În total a achitat 1000 lei.

Exemplu cu ROBOR 3M cotat la 10 %. În general, numai în timpul unei crize financiare, ROBOR 3M poate ajunge la o medie de 10 %. Menținând exemplu de mai sus, dar aplicând creșterea indicelui de referință, persoana în cauză ar fi avut de achitat tot 400 lei soldul creditului + 500 lei marja băncii (care rămân neschimbate comparativ cu exemplul de mai sus) + 1000 lei datorați ROBOR-ului de 10 %.

În felul acesta, rata lunară ajunge la 1900 lei, aproape dublu față de varianta prezentată anterior, pentru același împrumut, cu un ROBOR cu valoare mare”, mai arată sursa citată.

ADVERTISEMENT
Tags: