News

Indicele ROBOR, în continuă creștere. A ajuns la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani

Indicele ROBOR la trei luni continuă să crească. La începutul acestei săptămâni a ajuns la cel mai mare nivel din ultimii nouă ani, transmite Banca Națională a României (BNR).
16.05.2022 | 13:34
Indicele ROBOR in continua crestere A ajuns la cel mai mare nivel din ultimii noua ani
Indicele ROBOR, tot mai mare. Sursa foto: Digi 24
ADVERTISEMENT

Luni, 16 mai 2022,  s-a înregistrat cel mai mare indice ROBOR din ultimii nouă ani. La începutul acestei săptămâni a atins 5, 52% pe an, de la 5, 50 % cât era vineri.

Cum îi afectează pe români creșterea indicelui ROBOR

Majorarea indicelui ROBOR nu este deloc un semn bun pentru românii care au credite în lei, deoarece vor crește. Un nivel similar s-a mai raportat pe 7 martie 2013, când ROBOR se situa la 5,56% pe an, scrie Agerpres.

ADVERTISEMENT

De altfel, situația de față este una extrem de diferită față de începutul lui 2021, de exemplu. Atunci, indicele era de 1, 98% pe an. La începutul lui 2020 avea 3,19% pe an.

În ceea ce privește indicele la 6 luni, care se folosește în calcularea dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a crescut la 5,71% pe an, de la 5, 65% pe an, vineri. Referitor la ROBOR la 12 luni a urcat la 5,94% pe an, de la 5,86% pe an tot vineri.

ADVERTISEMENT

BNR a majorat din nou dobânda cheie

Totul are loc după ce săptămâna trecută reprezentanții BNR au anunțat din nou majorarea dobânzii cheie. De la 3% pe an, la 3, 75% pe an.

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 10 mai 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3,75 la sută pe an, de la 3,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; majorarea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 4,75 la sută pe an, de la 4,00 la sută pe an şi creşterea ratei dobânzii la facilitatea de depozit la 2,75 la sută, de la 2,00 la sută pe an, începând cu data de 11 mai 2022; păstrarea controlului ferm asupra lichidităţii de pe piaţa monetară; menţinerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit”, anunța BNR într-un comunicat de presă.

ADVERTISEMENT

Anterior, BNR mai majorase dobânda cheie în luna aprilie, de la 2,50% pe an, la 3% pe an.

”Consiliul de administraţie al Băncii Naţionale a României, întrunit în şedinţa de astăzi, 5 aprilie 2022, a hotărât următoarele: majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 3 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, începând cu data de 6 aprilie 2022 (…)

Rata anuală a inflației a continuat să crească gradual în primele două luni din 2022, contrar previziunilor, urcând la 8,35 la sută în ianuarie și la 8,53 la sută în februarie, de la 8,19 la sută în luna decembrie 2021.

ADVERTISEMENT

Contribuția componentelor exogene ale IPC a fost de această dată dezinflaționistă pe ansamblu, ca urmare a scăderilor de dinamică înregistrate de prețurile energiei electrice și gazelor naturale, pe fondul unui efect de bază și al schemelor extinse de plafonare, care au devansat consistent influențele creșterii relativ mai pronunțate a prețului combustibililor, a prețurilor LFO și a celor administrate.”, anunța BNR în luna aprilie. Încă de atunci instituția a avertizat asupra unei noi creșteri a dobânzii de politică monetară.

ADVERTISEMENT
Tags: