News

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,20%. Cel mai mare nivel din ultimul an

Indicele ROBOR la 3 luni a ajuns vineri la valoarea de 2,20% pe an, de la 2,15% cât a fost joi, conform informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
15.10.2021 | 12:42
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 220 Cel mai mare nivel din ultimul an
ADVERTISEMENT

Vin vești nu foarte bune pentru români dinspre Banca Națională a României (BNR). Vineri, 15 octombrie, indicele ROBOR la 3 luni a atins un nou record al anului.

Valoarea acestuia a ajuns la 2,20% de la 2,15 în urmă cu 24 de ore, arată datele afișat pe site-ul oficial al celor de la BNR.

ADVERTISEMENT

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 2,20%. Este un record în ultimul an

Indicele ROBOR la 3 luni a mai avut o valoare similară mai în perioada 23 iunie – 2 iulie 2020.

Creșterea accelerată a indicelui a debutat încă de pe 6 octombrie. Valoarea acestuia a făcut atunci un salt de la 1,81% la 2,07%, după ce cu o zi înainte BNR a decis majorarea dobânzii de referință la 1,5% pe an, prima majorare din ultimii trei ani și jumătate, scrie Biziday.

De altfel, în primele două săptămâni ale acestei luni, indicele ROBOR la 3 luni, folosit pentru calcularea dobânzilor variabile la creditele în lei contractate înainte de mai 2019, a avut o creștere constantă.

ADVERTISEMENT

În ultima zi a lunii trecute, pe 30 septembrie, acesta avea o valoare de 1,77%, iar de atunci a crescut aproape zilnic.

Minimul acestui an pentru indicele ROBOR s-a înregistrat pe 7 iunie, când acesta a avut valoarea 1,49%.

ADVERTISEMENT

Au fost creșteri și în privința indicelor la 6 și 12 luni. Astfel, indicele la 6 luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă, a urcat la 2,31%, de la 2,27% pe an, iar ROBOR la 12 luni a ajuns la 2,40% pe an, de la 2,34% cât a fost joi.

Ce factori influențează oscilațiile în valoarea indicelui ROBOR

ROBOR a fost introdus în 2010 și reprzintă indicatorul cel mai des utilizat în calcularea dobânzilor creditelor luate în lei în țara noastră.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor de la Financer, există mai mulți factori care influențează creșterea indicatorului ROBOR.

”Creșterea inflației, scăderea lichidității din piață, incertitudinea în ceea ce privește politicile adoptate de către Ministerul Finanțelor Publice – toate acestea pot influența pozitiv și/sau negativ evoluția indicelui ROBOR”, precizează sursa citată.

ADVERTISEMENT