News

Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 7,05%. Cel mai înalt nivel atins în ultimii 12 ani

Specialiștii Băncii Naționale a României au anunțat joi că indicile ROBOR la 3 luni a urcat joi la 7,05% pe an. Conform BNR, doar la 28 iulie 2010 a fost înregistrat un nivel mai mare (7,07%).
14.07.2022 | 12:25
Indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 705 Cel mai inalt nivel atins in ultimii 12 ani
Românii sunt atenți la indicele ROBOR la 3 luni și au început să evite împrumuturile. Foto: flickr.com
ADVERTISEMENT

Indicele ROBOR la 3 luni este foarte important pentru români având în vedere că în funcție de acesta se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă.

Indicele ROBOR la 3 luni crește în continuare

Banca Națională a României a mai transmis că indicele ROBOR la 3 luni a urcat la 7,05% pe an după ce cu doar o zi în urmă fusese calculat la 6,99% pe an.

ADVERTISEMENT

În același context, reprezentanții băncii centrale au observat că la începutul anului, indicele ROBOR la 3 luni ajunsese la 3,02% pe an. O creștere spectaculoasă, care are legătură cu efectele economice ale războiului din Ucraina.

De asemenea, specialiștii instituției conduse de guvernatorul Mugur Isărescu au precizat și cât de mult a crescut indicele ROBOR la 6 luni. Amintim că acest indice este folosit în calculul dobânzilor la creditele ipotecare în lei cu dobândă variabilă.

ADVERTISEMENT

Conform economiștilor BNR, indicele ROBOR la 6 luni a crescut de la 7,18% la 7,24 anterior. În același timp, indicele ROBOR la 12 luni a urcat de la 7,33%, cât a fost calculat miercuri, la 7,39%.

Din informarea emisă de Banca Națională a României nu au lipsit datele despre indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor (IRCC). Reglementat de OUG 19/2019, indicele de referinţă pentru creditele consumatorilor a ajuns la 2,65% pe an.

ADVERTISEMENT

Românii au început să evite împrumuturile

Mai trebuie spus că IRCC este calculat ca medie aritmetică a ratelor de dobândă zilnice ale tranzacţiilor interbancare din trimestrul I 2022. În prezent a fost înregistrată o urcare a IRCC faţă de valoarea publicată în urmă cu trei luni (n.r. – 1,86%).

Altfel, amintim că în urmă cu 3 zile, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor (ARB), Bogdan Neacşu, declara că se observă o scădere a dorinței românilor de a lua împrumuturi de la bănci.

ADVERTISEMENT

Prin prisma acestor dobânzi în creştere, apetitul de a se împrumuta al persoanelor fizice a scăzut semnificativ şi părerea mea este că acesta nu este un lucru rău.

Asta dovedeşte o oarecare maturizare atât în rândul clienţilor, cât şi în rândul băncilor, vizavi de cum ne comportăm când avem astfel de situaţii”, declara Neacşu la ZF Bankers Summit 2022.

ADVERTISEMENT
Tags: