Indicele ROBOR pe trei luni a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni

Claudiu Ilie   
în HotNews
03/04/2019, 13:06
Indicele ROBOR pe trei luni a urcat la cel mai mare nivel din ultimele 5 luni GALERIE FOTO
Valoarea ROBOR a explodat pe data de 3 aprilie

Vești foarte proaste pentru românii cu rate în lei! Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a urcat miercuri, 3 aprilie, la 3,34%, cel mai mare nivel din ultimele 5 luni, potrivit datelor publicate miercuri de Banca Naţională a României (BNR).

Valoarea indicelui ROBOR a crescut până la 3,34%, pe 3 aprilie

ROBOR la trei luni este indicatorul principal în funcţie de care se calculează dobânzile variabile la creditele în lei. Luni, 25 martie, indicele a crescut de la 3,16% la 3,23%. Până marţi, indicele a stagnat de cinci ori consecutiv.

Miercuri, indicele a crescut la 3,34%, cel mai mare nivel din 29 octombrie 2018, când a fost tot 3,34%. Totodată, indicele ROBOR la şase luni a urcat de la 3,32% la 3,39%, cel mai mare nivel din 1 martie, când a fost tot 3,39%.

Valoare ROBOR 3 aprilie
Valoarea indicelui ROBOR de pe data de 3 aprilie, cea mai mare din ultimele 5 luni

Guvernul schimbă ROBOR-ul din creditele românilor

ROBOR (Romanian Interbank Offer Rate) este rata medie a dobânzii la care se împrumută, între ele, instituţiile bancare din România, în lei, iar evoluţia sa este legată, în principal, de nivelul de lichiditate existent în piaţă.

Guvernul se implică! Premierul Viorica Dăncilă a anunțat modificarea unor acte normative, care să-i ajute pe românii cu rate la bănci. Premierul a explicat că, prin aceste modificări, în formula de calcul a dobânzilor variabile din contractele de credit în lei, indicele ROBOR va fi înlocuit cu un indicator calculat exclusiv pe baza tranzacțiilor interbancare, care se publică pe site-ul BNR.

„Din 2 mai 2019, noul indice de referință se aplică doar creditelor noi contractate de populație. În consecință, noul indice se va aplica și noilor credite de refinanțare a creditelor aflate în derulare”, a mai spus Dăncilă.

Premierul a insistat că obiectivul Guvernul este „să scadă costul creditelor românilor, să crească numărul companiilor românești care vor primi de la bănci credite avantajoase pentru dezvoltare și să încurajeze economisirea prin determinarea acordării unor dobânzi mai mari”. Dar, presupunând că efectul noilor norme chiar ar fi scăderea ratelor, toți debitorii ar trebui să ia noi credite după intrarea în vigoare a noii Ordonanțe pentru a se bucura de costurile mai mici.

Închide ×