News

Indignare în Canada după ce mai multe școli au ținut ceremonii de ardere a cărților considerate rasiste. Mii de texte au fost distruse

Un grup de școli din Ontario se confruntă cu o un val de critici după apariția știrii că au organizat o ceremonie de ardere a cărților în care mii de texte au fost distruse.
10.09.2021 | 18:52
Indignare in Canada dupa ce mai multe scoli au tinut ceremonii de ardere a cartilor considerate rasiste Mii de texte au fost distruse
ADVERTISEMENT

Conseil scolaire catholique Providence se ocupă de aproape 10.000 de elevi din 30 de școli dintr-un district din sud-vestul provinciei și a decis să îndepărteze din bibliotecile sale textele pe care le considera ca având „conținut învechit și inadecvat”, care este rasist și discriminatoriu față de indigeni.

Indignare în Canada după ce mai multe școli au ținut ceremonii de ardere a cărților

În total, aproximativ 4.700 de volume au fost arse într-un eveniment de „purificare prin flăcări”, cenușa fiind apoi folosită pentru a fertiliza un copac într-un act simbolic de reconciliere.

ADVERTISEMENT

Titlurile includeau povești de ficțiune, cum ar fi Tintin în America (care a fost reclamat anterior pentru stereotipurile sale rasiste) și Asterix și indienii, precum și cărți de biografie și istorie, selectate cu ajutorul păstrătorilor de cunoștințe și a bătrânilor aborigeni.

 

Deși evenimentul a avut loc în 2019, abia acum iese la lumină, stârnind controverse și mustrări de la scriitori, politicieni sau simpli cetățeni.

ADVERTISEMENT

Primul ministru Justin Trudeau a spus pe această temă că „nu va fi niciodată de acord cu arderea cărților” și că nu depinde de canadienii non-indigeni să stabilească modul în care ar trebui să aibă loc reconcilierea.

Liderul Partidului Conservator, Erin O’Tolle, și liderul Bloc Québécois, Yves-François Blanchet, au condamnat, de asemenea, arderea cărților, indiferent de intenția din spatele acesteia.

ADVERTISEMENT

Liderul NDP (New Democratic Party), Jagmeet Singh, a fost mai puțin ferm, spunând că a „văzut imagini negative, desene animate și prezentări care nu respectă demnitatea comunităților indigene. Deci, cred că trebuie să ne schimbăm abordarea în ceea ce privește învățarea copiilor noștri”.

Arderea cărților nu a fost niciodată un mod celebrat sau acceptat de a încerca să distrugă gândurile și ideile ținute în ele, oricât de problematice ar fi aceste gânduri și idei.

ADVERTISEMENT

Rețelele de socializare sunt, prin urmare, agitate de utilizatori care critică consiliul de administrație și acțiunile lor – chiar numindu-i înfricoșători – mulți spunând că conținutul dăunător anacronic ar trebui pus în context și învățat de la el, mai degrabă decât eliminat.

Oamenii revin la citate pertinente, cum ar fi „Unde ard cărți, de asemenea, vor arde oameni” al poetului evreu german Heinrich Heine și „Cel care distruge o carte bună ucide rațiunea însăși” de la poetul englez John Milton.

Alții își amintesc de arderea cărților „ne-germane” de către naziști în timpul Holocaustului, de arderea romană antică a Iliadei și Odiseei lui Homer și a arderii lui Harry Potter și a altor cărți despre magie de către grupurile bisericești din SUA la începutul anilor 2000 .

„Distrugerea ei mă surprinde și pare excesivă”, a scris autorul André Noël pe Twitter despre arderea cărții sale, Trafic chez les Hurons, în timpul ceremoniei.

Deși a afirmat că simte că faptele istorice din cartea sa merită să fie observate de copii și că utilizarea focului pentru a retrage anumite cărți arată o „lipsă de judecată deplorabilă”, el a mai spus că nu dorește o controversă pe acest eveniment pentru a nu distrage atenția de la „adevăratul scandal … exploatarea ținuturilor indigene și opresiunea popoarelor indigene de către europeni și descendenții lor”.

El a continuat pe platformă: „Distrugerea cărților în Ontario merită o dezbatere, dar că nu ne face să lăsăm deoparte alte dezbateri și alte scandaluri mai importante și care ar trebui să ne mobilizeze de urgență”.

Un reprezentant al consiliului a declarat pentru National Post că acum „regret că nu am intervenit pentru a asigura un plan mai adecvat pentru ceremonia comemorativă și că a fost jignitor pentru unii membri ai comunității”, adăugând că „regretăm sincer impactul negativ al acestei inițiative menite ca un gest de reconciliere”.

ADVERTISEMENT