News

Industria energetică a UE trece prin interesele Kremlinului. Dependența țărilor de produsele nucleare rusești

Energia nucleară a UE, la mâna lui Vladimir Putin. Franța, campioană la importurile de produse nucleare din Rusia, alții încearcă alt drum
19.09.2023 | 08:03
Industria energetica a UE trece prin interesele Kremlinului Dependenta tarilor de produsele nucleare rusesti
Rusia are cheile la cămara nucleară din care se aprovizionează Europa / Foto: Hepta
ADVERTISEMENT

Potrivit unui studiu realizat de Energii Forum, între 2021 și 2022, Franța – țară în fruntea promovării atomului ca strategie energetică – și-a mai mult decât triplat importurile de produse industriale nucleare din Rusia. Situația ridică semne de întrebare cu privire la „dependența” UE de resursele rusești, într-un moment în care statele membre caută să-și diversifice sursele de energie.

Franța, clientul major al Rusiei

În 2022, importurile europene de „produse ale industriei nucleare rusești” au fost în valoare de 720 de milioane de euro – cu 22% mai mult decât în 2021, potrivit datelor Eurostat, citate de grupul de reflecție european Forum Energii, cu sediul în Polonia într-un articol publicat la începutul acestei luni. Prin „produse ale industriei nucleare rusești”, think tank-ul se referă la combustibilii nucleari (naturali, îmbogățiți, uzați etc.), la compușii acestora și la piesele pentru reactoarele nucleare identificate de Eurostat.

ADVERTISEMENT

Franța este în fruntea importatorilor, cu intrări de 359 de milioane de euro în 2022, un salt de peste 250% față de 2021. Potrivit Forum Energii, achizițiile franceze se concentrează în principal pe combustibilul reciclat, fără a exclude acorduri mai globale privind sistemele de mentenanță sau de gestionare. Cu alte cuvinte, „cooperarea dintre cele două țări este foarte strânsă”. Forum Energii susține că această situație sprijină „strategia Rusiei de consolidare a dependenței UE față de Rusia”.

Nici dependentă, nici sub influență. Oare?

Teva Meyer, specialist în energie nucleară civilă la Universitatea din Haute-Alsace, este prudent să răspundă. El a declarat că cifrele privind importurile de produse rusești trebuie „netezite pe mai mulți ani, pentru că există multe fluctuații”. În 2020, de exemplu, Franța a importat produse nucleare rusești în valoare de doar 145.000 de euro, potrivit Forum Energii. În ultimii 13 ani, media a fost de aproximativ 195 de milioane de euro pe an, scrie Euractiv.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, concluziile grupului de reflecție polonez le reflectă pe cele ale Greenpeace. Într-un raport publicat în martie, ONG-ul a considerat, de asemenea, că importurile franceze de uraniu îmbogățit rusesc reprezintă o formă de dependență. Ca răspuns la aceste acuzații, Societatea franceză pentru energie nucleară (SFEN) a replicat că „Franța este una dintre singurele țări din lume care dispune de un lanț complet (conversie, îmbogățire, asamblare) pentru fabricarea combustibilului său nuclear pe teritoriul său”.

De fapt, Franța dispune de o uzină de îmbogățire a uraniului al cărei proprietar, Orano, dorește să crească capacitatea cu o treime până în 2028. Deși Franța importă combustibil rusesc  îmbogățit , ea nu se află sub „influența” Rusiei lui Vladimir Putin, a conchis SFEN.

ADVERTISEMENT

Rutele de tranzit

Greenpeace critică în special rutele de tranzit pentru uraniul natural din Kazahstan prin Rusia. În 2021, această resursă reprezenta aproape un sfert din necesarul UE. Greenpeace semnalează multe alte alternative existente. O rută prin Marea Neagră, de exemplu, sau o alta din China – ruta de transport internațional transcaspică – al cărei potențial ar putea fi îmbunătățit.

Cu toate acestea, aceste rute de tranzit „ar putea fi îngreunate de situația în continuă schimbare” cu Rusia, subliniază Agenția Europeană de Aprovizionare a Tratatului Euratom (ESA), citată în raportul Greenpeace. De asemenea, „în caz de urgență, avioanele ar putea fi un posibil mijloc de transport, deoarece uraniul nu este foarte voluminos”, a declarat Valérie Faudon, director general al SFEN.

ADVERTISEMENT

În ciuda acestor alternative, ruta către Rusia rămâne cea mai scurtă și cea mai ieftină. Adică are toate avantajele de oferit partenerilor săi comerciali europeni. Pe lângă gaze și petrol, combustibilul nuclear rusesc este esențial pentru unele dintre țările din Europa Centrală și de Est – Ungaria, Slovacia, Republica Cehă și Bulgaria. Toate acestea operează reactoare nucleare de concepție rusă sau sovietică.

În ceea ce privește aceste țări, și în special Ungaria, „Rusia (…) duce o politică a morcovului și a bastonului”, notează Forum Energii. „Morcovul constă în contracte preferențiale (…) pentru a le face mai dependente de materiile prime rusești și pentru a aprofunda relațiile energetice și politice”, explică acesta.

Europa încearcă să se miște

Dar europenii nu stau pe loc. Republica Cehă și Bulgaria își diversifică furnizorii de combustibili. Suedia, cel mai mare cumpărător de uraniu îmbogățit rusesc în 2021, și-a redus achizițiile. Iar Finlanda nu mai vrea nici un nou reactor rusesc. În Ungaria, guvernul și producătorul nuclear francez Framatome au semnat, la jumătatea lunii septembrie, un acord de cooperare pe termen lung pentru furnizarea de combustibil. Cu toate acestea, Budapesta își menține relația strânsă cu Moscova. Ca urmare, fiecare pachet de sancțiuni europene împotriva Rusiei este respins de premierul maghiar, Viktor Orban.

Totuși, acest lucru nu împiedică Rusia să amenințe UE cu oprirea livrărilor. Pe termen scurt, situația ar fi gestionabilă și „nu ar avea consecințe imediate grave pentru industria energetică a UE”, notează Forum Energii. Franța, în special, dispune de rezerve de uraniu și de combustibil pentru câțiva ani.

Pe termen mediu și lung, însă, situația ar putea fi diferită dacă nu vor fi explorate rapid căi alternative. Într-un raport publicat în luna iulie, Observatorul pentru securitatea fluxului și materiilor energetice, care colaborează cu Ministerul francez al Forțelor Armate, constată că „s-a împământenit ideea că piața este lipsită de tensiuni, întârziind astfel conștientizarea rolului jucat de Moscova”.

Situația este cu atât mai îngrijorătoare cu cât în UE există un interes reînnoit pentru energia nucleară.  În aceste condiții, UE nu ia încă în considerare impunerea de sancțiuni la importurile de produse nucleare rusești. Discuțiile au avut loc o perioadă, dar nu s-au reflectat în cel de-al 11-lea pachet de sancțiuni aprobat în iulie.

„Vulnerabilitatea la șantajul rusesc”

Deocamdată, Comisia Europeană nu a propus în mod oficial un al 12-lea pachet de sancțiuni, potrivit unei surse de la Bruxelles. În aceste condiții, este dificil de prevăzut introducerea pe listă de materiale legate de industria nucleară. Și, la urma urmei, „scopul unei sancțiuni este de a penaliza mai mult partea adversă decât pe sine”, amintește  Maxence Cordiez, șeful departamentului de afaceri publice europene din cadrul Comisariatului francez pentru energie atomică (CEA).

Mai puțin complicată pentru Franța, „situația este mai delicată pentru țările din Europa de Est, care exploatează reactoare sovietice sau rusești, și pentru țările occidentale în general, din cauza dependenței lor de serviciile rusești de îmbogățire a uraniului”, adaugă el.

Potrivit unor informații, mai degrabă decât sancțiuni, industria nucleară începe să ia în considerare ideea de a stabili obiective pe termen lung, menite să facă blocul comunitar mai puțin dependent de Rusia pentru nevoile sale în materie de servicii și produse nucleare, pe modelul a ceea ce fac Statele Unite începând cu anii 1990. Până când UE nu se va lipsi total sau parțial de resursele rusești, menținerea statu-quo-ului „este defavorabilă UE și îi sporește vulnerabilitatea la șantajul rusesc”, concluzionează cercetătorii de la Energii Forum.

ADVERTISEMENT
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului...
De ce Romina Gingașu a refuzat să ia numele de familie al soțului Piero Ferrari: „Știți ce se întâmpla după?”
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate...
ÎPS Teodosie cheamă ploaia, în această seară, pe câmpurile din Constanța. În jumătate de județ a fost deja potop
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit...
EXCLUSIV Antena 1 l-a “îngropat” în bani pe Ianis Hagi și i-a plătit fotbalistului cea mai mare sumă din istoria televiziunii! . Fiul Regelui s-a îmbogățit peste noapte
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Admitere facultate 2024. Cea mai căutată specializare: 25 de candidaţi pe un loc
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui...
Cât a costat?! Aroganţa uriaşă de aproape un milion de euro a lui Ion Ţiriac în faţa tuturor: Gratis! Nu ştiu de ce nu am luat două
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral....
Naomi Hedman a renunțat la sutien și a întors toate privirile pe litoral. Cum s-a afișat fosta iubită a lui Florin Ristei / FOTO
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
AVERTISMENT FINAL al RUSIEI pentru ROMÂNIA! PUTIN a ANUNȚAT
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri...
Bianca Drăgușanu, săltată de Poliție în această dimineată. Vedeta este acuzată de lucruri grave
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Șoșoacă o bate pe Simona Halep. A făcut înconjurul lumii
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția...
Încă o NUNTĂ la Națională. Andrei Burcă s-a căsătorit. Cine este Mara, soția lui. Este superbă și are siluetă de model! Nașii sunt și ei foarte cunoscuți!
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară...
FOTO. Cum a fost surprinsă Diana Șoșoacă, după ce a fost dată afară din plenul Parlamentului European
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu...
Tatăl lui Salman Khan rupe tăcerea! De ce nu s-a căsătorit actorul cu Iulia Vântur: „Femeia să fie dedicată, să gătească...”