Fotbal intern

Business inedit! Cum amortizează rapid Ioan Niculae o investiţie de 6 milioane de euro!

Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare fermier din România, cu peste 50.000 de hectare lucrate, a mizat anul acesta pe o nouă cultură, de trifoi şi lucernă. Investiţia se amortizează rapid...
10.10.2014 | 11:57
Business inedit Cum amortizeaza rapid Ioan Niculae o investitie de 6 milioane de euro

Omul de afaceri Ioan Niculae, cel mai mare fermier din România, cu peste 50.000 de hectare lucrate, a mizat anul acesta pe o nouă cultură, de trifoi şi lucernă. Investiţia se amortizează rapid întrucât piaţa de desfacere este uriaşă.

După criza financiară lumea se va confrunta cu una alimentară. Cel puţin asta spun specialiştii, lucru care l-a determinat pe Ioan Niculae, cel mai bogat român conform ediţiei de anul trecut a Top 300 Capital, să investească masiv în acest domeniu. „Principalele probleme ale lumii vor fi apa şi alimentaţia. India, Pakistan, Vietman, Thailanda, Africa de Sud au început deja să ia măsuri concrete“, spune omul de afaceri. Niculae este şi cel mai mare fermier al ţării, lucrând aproximativ 54.000 de hectare de teren agricol.

Anul trecut a fost unul foarte bun pentru activităţile din agricultură ale patronului din Giurgiu. În 2014, producţiile la principalele culturi au fost puţini mai mici. „Pe partea de agricultură, am avut un an constant. Producţia a fost un pic mai mică decât anul trecut. Începând de anul acesta ne-am diversificat culturile. Am luat 5.000 de hectare din cultura mare şi am plantat pe ele trifoi şi lucernă“, ne-a spus Ioan Niculae. Patronul grupului Interagro şi-a anunţat încă de anul trecut intenţia de a investi într-o fabrică pentru balotarea lucernei. „Am reuşit să finalizăm şi investiţia în fabrică de balotat, circa 4 milioane de euro, iar peste două milioane am investit în maşini şi utilaje aduse din Canada“, a adăugat omul de afaceri, precizând că „investiţia în fabrică ne-o amortizăm încă din primul an“. Cea mai mare parte a producţiei de trifoi şi lucernă este exportată acum în Dubai şi ţările arabe, cu aproximativ 250 de dolari/tonă. Niculae aşteaptă un răspuns favorabil şi din partea chinezilor pentru exportul de lucernă. „Ne trebuie aprobare de la guvernul chinez. Am depus toată documentaţia. Acum suntem în aşteptarea răspunsului“, mai spune milionarul.

Recolta de cereale, afectată de ploi

În ceea ce priveşte recolta de grâu obţinută, Niculae spune că din cauza ploilor a fost nevoit să strângă recolta de pe toate cele 18.000 de hectare până în 8 august, cu trei săptămâni mai mult faţă de anul precedent. „În fiecare an pe 19 iulie, de ziua mea de naştere, terminam seceratul la grâu, anul acesta ne-am lungit până pe 8 august din cauza vremii“, explică el. Potrivit lui, grupul Interagro mai are cultivat circa 18.000 de hectare cu porumb şi culturi mai mici cu floarea-soarelui şi rapiţă. „Per total lucrăm 54.000 de hectare, din care aproape 40% sunt proprietatea noastră, iar diferenţa o avem în arendă sau alte forme“, mai spune patronul din Giurgiu.

Dacă firmele fanion din imperiul InterAgro par să se fi descurcat bine anul trecut, nu la fel de grozav i-a mers lui Niculae pe sectorul de îngrăşăminte chimice. Amurco din Bacău a avut pierderi de 18 milioane de euro la o cifră de afaceri de numai cinci milioane, Nitroporos din Făgăraş (-2 mil euro), Ga-Pro-Co Chemicals din Săvineşti (-7,8 mil. euro), Nitroporos din Făgăraş (-2,2 mil euro), în timp ce rafinăria de bioetanol de la Zimnicea (Bio Fuel Energy SRL) a avut în 2013 afaceri de 47 de milioane de euro, dar o pierdere de peste opt milioane de euro. Ceva mai bine au stat Donau Chem din Turnu Măgurele (-0,12 mil. euro la o cifră de afaceri de peste 27 mil. euro) şi Viromet SA din Victoria (-0,17 mil. euro la o cifră de afaceri de peste 30 de milioane). Toate cele şase combinate au fost închise pentru o scurtă perioadă de timp în acest an, fiind redeschise doar patru. „Două – Viromet Făgăraş şi Amurco Bacău – le-am pus în conservare, dar nu am dat oameni afară, iar celelalte patru funcţionează. O parte din oameni i-am trecut pe Interagro SRL“, explică omul de afaceri.

Război cu justiţia

Pare a fi o modă din ce în ce mai răspândită printre milionarii României să ai măcar un dosar penal pe numele tău. Şi, dacă se poate, să-i angrenezi în asta şi pe cei apropiaţi. Nici cel desemnat în 2013 drept cel mai bogat român nu face excepţie. După ce a fost trimis în judecată de DNA în 2012 pentru presupuse ilegalităţi privind finanţarea campaniei electorale a PSD, Ioan Niculae s-a trezit luat în vizor şi de DIICOT. Potrivit procurorilor, el se face vinovat de subminarea economiei naţionale (faptă care, după intrarea în vigoare a noilor coduri, s-a preschimbat în instigare la abuz în serviciu), spălare de bani şi sustragere de sub sechestru (prin înstrăinarea unor clădiri, terenuri şi acţiuni pentru care investigatorii luaseră măsuri asiguratorii). De ultimele două infracţiuni au fost acuzate şi fosta soţie a magnatului, fiica lui şi actuala soţie. Prejudiciul calculat de procurori este de peste 125 de milioane de dolari.

Audiat în vară la DIICOT, multimilionarul s-a declarat nevinovat: „Ştiu că nu am facut nimic rău. Din contra, am făcut ceva ca economia să meargă“. El a spus că Guvernul a făcut primul pas, invitându-l la negocieri, dar şi că, dacă fabricile sale nu mai consumă gaz, apărea o criză de supraproducţie internă care ar fi putut duce chiar la probleme serioase în reţeaua naţională. „Aşa subminăm noi economia naţională – în loc să tăiem fabricile şi să le dăm la fier vechi le facem să meargă. Şi îi jignim pe domnii investitori străini că, în loc să lăsăm piaţa liberă în care să se afirme îndrăznim şi noi să mai producem câte ceva“, a mai spus el. În plus, Niculae a ţinut să precizeze că nu a susţinut nici guvernul Ponta şi nici pe cele precedente. „Noi suntem oameni de afaceri, noi îi susţinem plătind taxe şi impozite“, a precizat acesta.

Sursa: capital.ro

P: Înregistreaza-te acum la Sportingbet si primesti un Free Bet de 400 lei!