Sport

INEDIT / Nu eşti singurul: Dostoievski, Descartes sau Monet pariau şi ei

Atunci cînd nu scria, Feodor Dostoievski paria. Istoria ni-l aminteşte drept unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi, ale cărui opere au avut un efect profund asupra ficţiunii din secolul...
05.09.2013 | 12:05
INEDIT  Nu esti singurul Dostoievski Descartes sau Monet pariau si ei
ADVERTISEMENT

Atunci cînd nu scria, Feodor Dostoievski paria. Istoria ni-l aminteşte drept unul dintre cei mai importanţi scriitori ruşi, ale cărui opere au avut un efect profund asupra ficţiunii din secolul al XX-lea. La fel de celebre sînt însă şi vizitele acestuia în cazionurile din Wiesbaden, Baden-Baden sau Homburg.

De altfel, romanul “Jucătorul”, publicat în 1866, este inspirat chiar din viaţa de parior a lui Dostoievski. Un gambler consacrat a fost şi Rene Descartes. După ce a terminat facultatea, Descartes a încercat să trăiască doar din cîştigurile obţinute la jocurile de noroc. A abandonat repede această idee pentru a studia metafizica, matematica şi epistemologia.

ADVERTISEMENT

Ţinînd cont de înfăptuirile sale ulterioare – principiul dualismului sau produsul cartezian – putem fi de acord cu alegerea lui. Chiar şi aşa, “părintele filosofiei moderne” a continuat să parieze de-a lungul vieţii. O realizare remarcabilă în domeniul pariurilor a avut-o şi Claude Monet. În 1891, Monet a cîştigat o sută de mii de franci francezi (13,450 euro) la loterie, bani care i-au permis să renunţe la locul de muncă pe care îl avea şi să se dedice exclusiv picturii.

Cîteva dintre tablourile sale au fost vîndute recent cu peste 20 de milioane de dolari fiecare. Casanova, Cardan sau Montague sînt alte trei nume ale unor oameni rămaşi celebri prin realizările lor care au avut legături strînse cu pariurile. Aşadar, data viitoare când îţi faci biletul gîndeşte-te: ce ar fi pariat Descartes? GG3+ sau tg 0-2?

ADVERTISEMENT
Tags: