Sport

Zdruncinată de scandaluri din toate încheieturile, Casa Regală a Spaniei a primit un alt șoc: Infanta Cristina se desparte de fostul handbalist Inaki Urdangarin!

Infanta Cristina și fostul handbalist Inaki Urdangarin au pus capăt unei căsnicii de 24 de ani, din care au rezultat patru copii, trei băieți și o fată, anunțul făcut de cei doi șocând Spania.
26.01.2022 | 20:55
Zdruncinata de scandaluri din toate incheieturile Casa Regala a Spaniei a primit un alt soc Infanta Cristina se desparte de fostul handbalist Inaki Urdangarin
Inaki Urdangarin și Infanta Cristina s-au căsătorit în octombrie 1997, la un an după ce s-au cunoscut. Sursa foto: lecturas.com
ADVERTISEMENT

Dona Cristina, Infantă a Spaniei, pe numele adevărat Cristina Federica Victoria Antonia de la Santísima Trinidad de Borbón y de Grecia, este a doua fiică a regelui Juan Carlos I al Spaniei și a reginei Sofia a Spaniei.

Este a șasea în ordinea succesiunii la tronul Spaniei și s-a căsătorit cu fostul handbalist Inaki Urdangarin în octombrie 1997. Cei doi se cunoscuseră în anul precedent, la Jocurile Olimpice de la Atlanta.

ADVERTISEMENT

Infanta Cristina și Inaki Urdangarin au decis de comun acord să întrerupă relația

Vestea despărțirii vine la mai puțin de o săptămână după ce Urdangarin, în vârstă de 54 de ani, a fost fotografiat ținându-se de mână cu o altă femeie.

Femeia respectivă, Ainhoa Armentia (43 de ani) din orașul basc Vitoria, este o colegă de la firma de avocatură Imaz & Asociados. Fotografia a fost publicată de revista spaniolă Lecturas.

ADVERTISEMENT

De comun acord, am decis să încetăm relația noastră de căsătorie. Angajamentul față de copiii noștri rămâne intact. Întrucât este o decizie privată, cerem cel mai mare respect pentru toți cei din jurul nostru. Cristina de Borbón și Inaki Urdangarin”, este anunțul făcut de cei doi, conform bbc.com.

Infanta Cristina știa de mai mult timp de relația extraconjugală a lui Inaki Urdangarin

În timp ce imaginea cu fostul handbalist alături de colega lui de la firma de avocatură a fost un șoc pentru publicul larg, publicația Hola! a informat că infanta Cristina nu a fost surprinsă pentru că știa deja despre relație, deși au petrecut Crăciunul împreună.

ADVERTISEMENT

Revista Lecturas a relatat că Urdangarin și femeia au fost fotografiați în Franța, în timp ce Cristina se afla în Elveția cu copiii lor.

Urdangarin a avut o singură reacție, în momentul în care a ajuns, săptămâna trecută, la sediul firmei de avocatură. „Lucrurile se întâmplă. Vom gestiona situația în modul cel mai calm și împreună, ca întotdeauna”, a declarat el presei locale.

ADVERTISEMENT

În același timp, cel de-al doilea copil al cuplului, Pablo, în vârstă de 21 de ani, care joacă handbal pentru FC Barcelona, a spus: „Ne vom iubi cu toții la fel”.

Inaki Urdangarin a fost condamnat la cinci ani și zece luni de închisoare, dar în prezent are un regim de semi-libertate

Căsătoria Cristinei cu Urdangarin a cunoscut unele suișuri și coborâșuri în ultimii zece ani, mai ales după ancheta privind acuzațiile de fraudă care au dus la condamnarea lui Inaki.

Fostul handbalist a fost acuzat, în 2011, că a deturnat fonduri publice prin institutul Noos, iar organizația non-profit a fost anchetată de Biroul Anticorupție Spaniol.

În decembrie 2011, Biroul Anticorupție a confirmat că Urdangarin a trimis sume substanțiale de bani publici către conturi din Belize și din Marea Britanie. El a apărut în fața judecătorilor de două ori, la începutul lui 2012, pentru a vorbi despre aceste acuzații de corupție.

În iunie 2016, după cinci ani de anchetă, un procuror a cerut ca Urdangarin să fie închis pentru 19 ani și amendat cu 980.000 de euro.

În februarie 2017, a fost condamnat la șase ani și trei luni de închisoare și amendat cu 512.000 de euro, dar a făcut recurs la hotărâre. În 2018, Curtea Supremă Spaniolă l-a condamnat la cinci ani și zece luni de închisoare, iar acesta s-a prezentat la închisoarea Brevia din Avila.

Inaki Urdangarin a cunoscut-o pe Ainhoa Armentia la locul de muncă

Totuși, în 2020, fostului Duce de Palma (căruia i-a fost retras titlul în urma scandalului) i s-a permis să treacă în regimul de gradul 3. Asta înseamnă că poate petrece acasă restul de 11 luni din pedeapsă, nu poartă brățară electronică, dar trebuie să se prezinte săptămânal la închisoare.

De atunci, locuiește la Vitoria cu mama sa, Claire Liebaert, care are o sănătate precară, informează english.elpais.com. Noul regim de detenție i-a permis lui Urdangarin să lucreze la firma de contabilitate Imaz & Asociados.

Ainhoa Armentia
Inaki Urdangarin și Ainhoa Armentia sunt colegi la firma Imaz & Asociados. Sursa foto: english.elpais.com

Dar, pentru că a fost văzut foarte des pe stradă în timpul orelor de lucru, sub pretextul că lucrează la distanță, autoritățile penitenciare i-au recomandat să lucreze la birou. Acolo a cunoscut-o pe Armentia, o femeie căsătorită a cărei căsnicie nu mergea bine, dar care locuia în același apartament cu soțul ei.

În încercarea de a se distanța de acuzațiile de corupție, familia regală spaniolă a eliminat secțiunea dedicată lui Iñaki Urdangarin de pe site-ul oficial.

Și Infanta Cristina a fost cercetată pentru aceleași fapte de corupție, dar a fost achitată de orice acuzație. Cu toate acestea, fratele ei, regele Felipe al VI-lea, i-a retras titlul de ducesă de Palma în 2015.

Publicația Lecturas a mai scris că, în 2019, Infanta Cristina a consultat un avocat de divorț pentru a pune capăt căsătoriei cu Urdangarin, după ce s-a relatat că acesta ar fi avut o aventură cu soția unuia bărbat care a fost invitat la nunta lor.

Inaki Urdangarin a câștigat Cupa Campionilor de șase ori

Inaki Urdangarin a jucat toată cariera la echipa Barcelona, din 1986 până în 2000. Are în palmares 6 Cupe ale Campionilor (în 1991 și din 1996 până în 2000), 2 Cupe ale Cupelor (1994 și 1995) și 4 Supercupe ale Europei (din 1996 până în 1999).

Pe plan intern, a câștigat campionatul de 10 ori, Cupa Spaniei de 7 ori, Supercupa Spaniei de 9 ori, Copa ASOBAL de 3 ori și de 11 ori Liga Catalană.

La echipa națională are 154 de meciuri, participând la 9 mari competiții internaționale: JO de la Barcelona din 1992, de la Atlanta din 1996 și de la Sydney din 2000 (la ultimele două câștigând medalia de bronz), CM de juniori din 1989 (argint), CM de seniori din 1993, 1997 și 1999, plus CE de seniori din 1994 și 2000 (bronz).

ADVERTISEMENT