News

Infecțiile nosocomiale din spitale sunt ascunse, susține ministrul sănătății: „Sunt subraportate în România”

Ministrul sănătății de la noi din țară a vorbit despre infecțiile nosocomiale din spitale, despre care a spus că sunt ascunse. Iată ce alte declarații a mai făcut acesta.
15.02.2022 | 23:00
Infectiile nosocomiale din spitale sunt ascunse sustine ministrul sanatatii Sunt subraportate in Romania
ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a transmis că infecțiile din spitale sunt încă ascunse. Acesta a făcut referire la faptul că cifrele raportate sunt mult mai mici decât cele din realitate.

Alexandru Rafila spune că infecțiile nosocomiale din spitale sunt ascunse

Conform lui Alexandru Rafila, proporția pacienților externați și care au avut o astfel de infecție este de aproape 1%, cifră care este departe de ceea ce se întâmplă în Uniunea Europeană.

ADVERTISEMENT

Ministrul sănătății a mai spus și că noi ne dorim să cunoaștem realitatea și ar trebui să încercăm ca infecțiile invazive să nu mai fie atât de des întâlnite în spitalele din țară.

Acest lucru va afecta în mod pozitiv mortalitatea cauzată de acestea, a mai precizat ministrul.

“Încă, infecţiile asociate asistenţei medicale sunt subraportate în România.

Ne apropiem de 1% din proporţia de pacienţi externaţi, dar suntem încă departe de media Uniunii Europene, nu pentru că ne-am dori să avem mai multe infecţii, dar ne dorim să ştim realitatea şi să încercăm infecţiile măcar invazive, bolile invazive cu bacterii multirezistente să apară cât mai rar în spitalele româneşti şi lucrul acesta are influenţă foarte bună şi asupra mortalităţii”, a afirmat Alexandru Rafila.

ADVERTISEMENT

Ce alte ținte sunt pentru sistemul medical de la noi din țară

De asmenea, ministrul sănătății a vorbit și despre ce alte ținte are sistemul medical de la noi din țară. Potrivit lui, este necesar ca consumul de antibiotice să fie redus.

Pentru a face acest lucru va fi modificată inclusiv structura consumului de antibiotice, având în vedere că mereu sunt folosite astfel de medicamente, deși nu e mereu cazul.

ADVERTISEMENT

„Una dintre ţinte este cea legată de reducerea consumului de antibiotice şi schimbarea structurii consumului de antibiotice, pentru că utilizăm de multe ori antibiotice care nu ar trebuie utilizate, antibiotice de primă intenţie”, a mai spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a mai spus și că există și în țara noastră specialitatea de microbiologie medicală, după 30 de ani.

ADVERTISEMENT

„Există, în sfârşit, după 30 de ani şi în România specialitatea de microbiologie medicală aşa cum a existat înainte şi cum există în toate ţările din Uniunea Europenă”, a explicat el.

ADVERTISEMENT