News

Bacteriile rezistente la antibiotice ucid mai mulți oameni decât malaria și SIDA. 3.500 de oameni mor în fiecare zi

Infecțiile bacteriene rezistente la antibiotice sunt acum o cauză principală de deces la nivel mondial, arată un studiu. Acestea ucid aproximativ 3.500 de oameni zilnic.
21.01.2022 | 16:15
Bacteriile rezistente la antibiotice ucid mai multi oameni decat malaria si SIDA 3500 de oameni mor in fiecare zi
Zilnic mor 3.500 de oameni din cauza infecțiilor provocate de bacterii rezistente la antibiotice Foto: hepta, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Rezistența la antimicrobiene reprezintă o amenințare semnificativă pentru umanitate, avertizează liderii din domeniul sănătății, după ce un studiu dezvăluie că a devenit o cauză principală de deces la nivel mondial și ucide aproximativ 3.500 de oameni în fiecare zi.

Peste 1,2 milioane – și, potențial, alte milioane de persoane – au murit în 2019 ca rezultat direct al infecțiilor bacteriene rezistente la antibiotice, conform celei mai cuprinzătoare estimări de până acum a impactului global al rezistenței antimicrobiene (AMR).

ADVERTISEMENT

Infecțiile rezistente la antibiotice ucid mai mulți oameni decât malaria și SIDA

Analiza care acoperă peste 200 de țări și teritorii a fost publicată în The Lancet. Se spune că AMR ucide mai mulți oameni decât HIV/SIDA sau malaria.

Folosirea excesivă a antibioticelor din ultimii ani pentru infecții banale înseamnă că acestea devin mai puțin eficiente împotriva infecțiilor grave.

ADVERTISEMENT

Oamenii mor din cauza infecțiilor comune, tratabile anterior, deoarece bacteriile care le provoacă au devenit rezistente la tratament.

„Aceste date noi dezvăluie adevărata amploare a rezistenței antimicrobiene la nivel mondial și sunt un semnal clar că trebuie să acționăm acum pentru a combate amenințarea”, a spus coautorul raportului, profesorul Chris Murray, de la Institutul pentru Valori și Evaluare a Sănătății din cadrul Universității din Washington.

ADVERTISEMENT

„Trebuie să folosim aceste date pentru a corecta cursul și pentru a stimula inovația, dacă dorim să rămânem în frunte în cursa împotriva rezistenței la antimicrobiene.”

Estimări anterioare ale impactului AMR asupra sănătății au fost publicate pentru mai multe țări și regiuni și pentru un număr mic de combinații de agent patogen-medicament într-o gamă mai largă de locații.

ADVERTISEMENT

Cu toate acestea, până acum nicio estimare nu a acoperit toate locațiile sau o gamă largă de agenți patogeni și combinații de medicamente.

ADVERTISEMENT

AMR a ucis aproape 1,3 milioane de oameni în 2019

Noul raport Global Research on Antimicrobian Resistance (Gram) estimează decesele legate de 23 de agenți patogeni și 88 de combinații de agenți patogeni-medicament în 204 de țări și teritorii în 2019.

A fost utilizată modelarea statistică pentru a produce estimări ale impactului RAM în toate locațiile – inclusiv în cele unde lipsesc date – folosind mai mult de 470 de milioane de înregistrări individuale obținute din recenzii sistematice ale literaturii, sisteme spitalicești, sisteme de supraveghere și alte surse de date.

Analiza arată că AMR a fost direct responsabilă pentru aproximativ 1,27 milioane de decese la nivel mondial și a fost asociată cu aproximativ 4,95 milioane de decese, în 2019.

S-a estimat că HIV/SIDA și malaria au cauzat 860.000, respectiv 640.000 de decese în 2019.

În timp ce AMR reprezintă o amenințare pentru persoanele de toate vârstele, copiii mici au fost dovediți a fi expuși unui risc deosebit de mare, unul din cinci decese atribuite AMR survin la copiii sub vârsta de cinci ani.

Majoritatea deceselor cauzate de AMR au fost cauzate de infecții ale căilor respiratorii inferioare, cum ar fi pneumonia, și infecții ale fluxului sanguin, care pot duce la sepsis.

MRSA (Staphylococcus aureus rezistent la meticilină) a fost deosebit de mortal, în timp ce E. coli și câteva alte bacterii au fost, de asemenea, legate de niveluri ridicate de rezistență la medicamente.

Raportul evidențiază necesitatea urgentă de a extinde acțiunile pentru combaterea AMR și subliniază acțiuni imediate pentru factorii de decizie care ar ajuta la salvarea de vieți și la protejarea sistemelor de sănătate.

Ce recomandă specialiștii în sănătate

Acestea includ optimizarea utilizării antibioticelor existente, luarea de măsuri mai ample pentru monitorizarea și controlul infecțiilor și furnizarea de mai multe finanțări pentru dezvoltarea de noi antibiotice și tratamente.

La nivel regional, decesele cauzate direct de AMR au fost estimate a fi cele mai mari în Africa subsahariană și Asia de Sud, cu 24 de decese la 100.000 de locuitori și, respectiv, 22 de decese la 100.000 de locuitori.

În țările cu venituri mari, AMR a dus direct la 13 decese la 100.000 de locuitori și a fost asociată cu 56 de decese la 100.000 de locuitori. În regiunea Europei de Vest peste 51.000 de oameni au murit ca urmare directă a rezistenței la antimicrobiene.

Alți experți au spus că pandemia de Covid-19 a demonstrat importanța angajamentelor globale față de măsurile de control al infecțiilor, cum ar fi spălarea mâinilor și anchetele epidemiologice, precum și investițiile rapide în tratamente.

Tags:
CITEȘTE mai multe articole interesante din categoria NEWS