News

Ministrul apărării spune că în primăvară se va înființa Grupul de Luptă al NATO, în România: ”Asta este speranţa noastră”

Noi detalii despre Grupul de Luptă Permanent al NATO, în România. Ministrul apărării, Vasile Dîncu, speră ca în primăvară să fie înființat ”acest «battle group»”.
17.02.2022 | 18:42
Ministrul apararii spune ca in primavara se va infiinta Grupul de Lupta al NATO in Romania Asta este speranta noastra
ADVERTISEMENT

După ce miercuri seară mai mulți miniștri ai apărării din țările membre ale Alianței Nord-Atlantice și-au dat acordul, în cadrul unei reuniuni de la Bruxelles, pentru crearea unui Grup de Luptă Permanent al NATO, Vasile Dîncu spune că acesta s-ar putea înființa cât de curând, în primăvară.

Ministrul apărării a făcut anunțul joi după-amiază, subliind că țara noastră este în așteptare și pregătită pentru ”acest «battle group»”.Vasile Dîncu a subliniat din nou situația incertă din Ucraina.

ADVERTISEMENT

Vasile Dîncu: ”Suntem în aşteptare şi suntem pregătiţi pentru acest grup”

”Ceea ce am discutat aici este ceea ce foarte bine a numit secretarul general al NATO – dubla cale – continuarea negocierilor, încercarea prin comunicare și dialog să ieșim din această situație de conflict, dar, pe de altă parte, a încerca să construim o bază pe flancul estic pentru descurajarea acțiunilor agresive ale Rusiei.

Toți colegii au vorbit despre aceste măsuri contradictorii care la un moment dat nu ne pun în situația de a putea lua o decizie sigură. Pe de o parte, se simulează o retragere, pe de altă parte apar acțiuni agresive. Ceea ce este important este că s-a răspuns la scrisoarea NATO, urmează să se analizeze situația și asta înseamnă că ne aflăm cumva pe un drum al negocierii, că nu s-a părăsit acest drum.

ADVERTISEMENT

Am făcut un pas înainte la acest forum al NATO discutând cu aliaţii mai mult, discutând pentru sprijinul formal de care avem nevoie pentru a realiza acest «battle group» în România. Sigur că mai sunt aspecte formale, avem şi nişte termene. Noi am terminat pregătirile pentru asta, aşa cum ministerul a anunţat, deci suntem în aşteptare şi suntem pregătiţi pentru acest grup”, a spus Vasile Dîncu la Digi 24.

Până la înființarea Grupului de Luptă Permanent al NATO, Vasile Dîncu a precizat că trebuie soluționate unele aspecte ce țin de formalitate.

ADVERTISEMENT

”Sunt unele detalii de factură formală care trebuie rezolvate, continuăm şi pe linie bilaterală să obţinem sprijin din partea aliaţilor, dar şi aici suntem pe drumul cel bun.

În această primăvară – avem câteva termene, să vedem cum se vor respecta, nu sunt sigure – dar în această primăvară vom avea acest «battle group», asta este speranţa noastră, şi o forţă multinaţională care se alătură Franţei în acest statut de naţiune-cadru”, a mai declarat Vasile Dîncu.

ADVERTISEMENT

Grupul de Luptă al NATO în România va fi condus de francezi

Prin crearea Grupului de Luptă al NATO, șeful NATO spune că se dorește apărarea în fața Rusiei, dar și descurajarea acțiunilor acesteia. În următorea perioadă, am putea observa în România şi în regiunea Mării Negre, mai multe mișcări ale acestui grup, care va fi condus de francezi.

“Ne-am sporit într-un mod defensiv prezenţa în est şi luăm în considerare să o sporim şi mai mult. România este gata să găzduiască un grup tactic, Franţa este gata să-l comande.

Mai mulţi aliaţi vor să participe la această forţă multinaţională, dar nicio decizie definitivă nu a fost luată”, a declarat Jens Stoltenberg, secretarul general al NATO, la finalul reuninii de miercuri seară.

Între timp, situația din Ucraina escaladează. După ce Rusia a anunțat că-și retrage trupele de la graniță, spre sceptimismul multora, o grădiniță a fost bombardată joi dimineață. Două persoane au fost rănite, iar Joe Biden a comunicat ulterior că Rusia ar putea ataca țara noastră vecină, în zilele ce urmează.

ADVERTISEMENT