Life

Înfiorătorul Rasputin a avut parte de un sfârşit brutal. Cum a murit călugărul care vrăjise familia imperială rusă

Înfiorătorul Rasputin a avut parte de un sfârşit brutal. Cum a murit, de fapt, călugărul care vrăjise familia imperială rusă.
22.11.2022 | 19:43
Infioratorul Rasputin a avut parte de un sfarsit brutal Cum a murit calugarul care vrajise familia imperiala rusa
Rasputin a avut parte de un sfârşit brutal. Cum a murit, de fapt. Foto Colaj Fanatik / Facebook
ADVERTISEMENT

Grigori Rasputin a avut o viață ce prezintă interes chiar și astăzi, la mai bine de un secol de la momentul trecerii sale în neființă. Iată cum a murit călugărul care vrăjise familia imperială rusă.

Rasputin a avut parte de un sfârşit brutal. Cum a murit, de fapt

Grigori Rasputin a fost una dintre cele mai controversate personalități din secolul trecut, fiind considerat de unii omul lui Dumnezeu, în timp ce alții îl vedeau drept un șarlatan foarte abil.

ADVERTISEMENT

Rasputin s-a născut în Imperiul Rus în anul 1869 și acesta a avut o viață plină de scandalri, dar nu în cele din urmă, a avut o influență deosebită asupra familiei ultimului țar al dinastiei Romanov.

De altfel, miniștrii ruși credeau că țarul Nicolae al II-lea era un bărbat slab, ce era influențat de soția lui și de Grigori Rasputin, bunul său prieten.

ADVERTISEMENT

De altfel, mulți erau consternați de faptul că Grigorie Rasputin, un simplu țăran din Siberia, putea să aibă ceva de spus în Imperiul Rus.

La un moment dat au existat zvonuri inclusiv despre o posibilă relație interzisă între Rasputin și împărăteasă, tocmai pentru că acesta făcea vizite tot mai des la palat.

ADVERTISEMENT

Dar în spatele acestor vizite nu era un amantlâc interzis, ci o dorința unor părinți îndurerați să ascundă boala fiului lor ce putea să fie transmisă ca fiind o slăbiciune.

Moștenitorul tonului, Alexei, de 11 ani, suferea de hemofilie, o boală ereditară ce nu îi permitea ca sângele său să fie coagulat așa cum trebuie.

ADVERTISEMENT

Grigori Rasputin spunea că are puteri binefăcătoare și vindecătoare,  iar țarul Imperiului Rus nu a ezitat să apeleze la serviciile sare pentru a putea să îl vinde ce pe fiul său.

Starea de bine a copilului a început să te vadă la scurt timp după ce călugărul a început să se roage pentru el, acesta fiind motiv pentru care a putut să aibă o prietenie strânsă cu țarul, care l-a prețuit foarte mult.

Moartea lui Rasputin. Cum ar fi decedat celebrul rus

Despre moartea lui Rasputin au existat multe teorii, la care protagonişti sunt persoane care îl detestau pe acest personaj celebru din istorie.

Considerând că influența lui din Imperiul Rus era primejdioasă, principele Felix Yusupov, soţul nepoatei lui Nicolae al II-lea,  este cel care a pus la cale asasinarea lui Rasputin alături de alți prieteni.

Aceștia au dorit să îl ademenească printr-o întâlnire cu soția lui, pe nume Irina, și să îl otrăvească. Totul se petrecea în 1916, iar mărturiile de atunci spuneau că Rasputin le-a făcut viața un chin atacatorilor săi.

Astfel, după ce a ingerat cianura din alimentele puse la dispoziție la ospăț, el s-a prăbușit, toată lumea crezând că planul a fost dus la bun sfârșit.

Dar Rasputin a deschis ochii când toată lumea credea că este mort și l-a atacat cu forțe nebănuite pe Felix Yusupov, cel care îi pusese la cale moartea.

Principele a fost salvat, iar călugărul a fost împușcat și aruncat în zăpadă și lovit cu bâtele. Apoi, corpul său a fost aruncat în Lacul Neva și ar fi fost găsit după trei zile.

Dar aceasta variantă a fost infirmată de documentele descoperite ulterior, care afirmau că Rasputin nu a murit înecat și nici nu avea otravă în corp. În schimb, este posibil ca el să fi fost ucis în timpul cinei respective, cu un glonț.

ADVERTISEMENT
Tags: