News

Inflația a atins un nou vârf record. A depășit 15% și ar mai putea crește, anunță BNR

Rata inflației continuă să crească în România. A depășit 15% și nu se va opri aici, anunță purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu. Acesta a mai precizat că se ia în calcul și scenariul recesiunii.
12.07.2022 | 13:36
Inflatia a atins un nou varf record A depasit 15 si ar mai putea creste anunta BNR
Cum ne afectează creșterea inflației. Sursa foto: Pixabay
ADVERTISEMENT

Rata inflației este tot mai mare în țara noastră.  A depășit 15%, potrivit unor date transmise marți, de Institutul Național de Statistică (INS). Între timp, reprezentanții BNR anunță că lucrurile vor mai evolua.

Inflația a ajuns la 15,1 %. BNR anticipa o rată de 14%

Conform unui raport al INS, de marți, 12 iulie, inflația a fost de 15, 1% în iunie 2022, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior. De asemenea, rata actuală a depășit și prognoza BNR, care anticipa 14 %.

ADVERTISEMENT

În ultimele 12 luni, rata medie a prețurilor de consum, adică din iulie 2021 până în iunie 2022, este de 9, 3% față de anterioarele 12 luni, iulie 2022-iunie 2021.

Indicele armonizat al prețurilor de consum a atins 100, 78%, în iunie 2022, comparativ cu mai 2022. Un alt procent, de 13%, reprezintă rata anuală a inflației din iunie 2022, spre deosebire de rata din iunie 2021, calculată după IAPC.

ADVERTISEMENT

Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR: ”Inflația va continua să crească”

Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, a făcut un pronostic sumbru: rata inflației va continua să urce, iar vârful îl va atinge în semestrul al treilea, adică în toamnă.

Cele mai multe scumpiri au avut loc în martie-iunie. De altfel, BNR nu exclude un scenariu al recesiunii, dar ar face eforturi să-l evite.

ADVERTISEMENT

”Inflația va continua să crească. Din păcate, scenariul BNR de acum câteva luni s-a materializat. Toate riscurile privind majorarea prețurilor s-au materializat și, în consecință, vârful inflației din semestrul aceste se va muta în semestrul al treilea. Ceea ce este important de spus este că marea parte a majorării prețurilor s-a produs în lunile martie-iunie. Urmează ajustări suplimentare. Dar vârful inflației este aproape. De fapt, noi anticipam undeva o rată a inflației de 14% pentru această lună.

Probabil că în toamnă, dacă prețurile la energie vor continua să se manifeste, această situație complicată se va simți pe deplin. Luăm în calcul și scenariul recesiunii, dar încercăm să-l evităm”, a spus Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al BNR, la Digi 24.

ADVERTISEMENT

Efectele creșterii prețurilor la energie

Prețurile mari la energie nu sunt deloc bune pentru economia țării. Acestea au ca rezultat un efect recesionist, dar și unul inflaționist. Situația creează multă presiune, mai precizează reprezentantul BNR.

”Creșterile de prețuri la energie au un efect dublu: unul recesionist și unul inflaționist, ceea ce creează mari probleme pentru un subiect de o asemenea complexitate, care trebuie soluționat printr-o decizie politică monetară, dar și prin politici fiscal-bugetare. Acestea sunt presiunile și provocările în acest moment”, a mai transmis Dan Suciu.

ADVERTISEMENT
Tags: