News

Inflaţia în Germania a atins un record al ultimilor 70 de ani. Preţurile la gaze şi lemne de foc s-au dublat

Inflaţia atinge noi recorduri în Germania, preţurile au explodat. În aşteptarea iernii, nemţii se încălzesc tot mai scump de la o zi la alta
11.11.2022 | 11:01
Inflatia in Germania a atins un record al ultimilor 70 de ani Preturile la gaze si lemne de foc sau dublat
Inflaţia a atins un nou record în Germania, în luna octombrie Foto: Ilkha
ADVERTISEMENT

Rata anuală a inflaţiei din Germania a crescut la 10,4% în luna octombrie, faţă de 10% în septembrie, arată datele oficiale publicate de Destatis. Este cea mai ridicată valoare atinsă nu numai de la reunificarea ţării, dar chiar din ultimele şapte decenii, anunţă agenţia germană de statistică.

Preţurile la energie au crescut cu 43% într-un an

Prețurile la energie sunt în continuare principalul motiv pentru creșterea prețurilor în Germania, a remarcat Georg Thiel, șeful Destatis – Biroul Federal de Statistică din Germania. Rata lunară a inflaţiei a fost, de asemenea, de 0,9 la sută în luna octombrie, a a mai transmis Biroul, în anunţul său.

ADVERTISEMENT

În ciuda măsurilor interveţioniste ale Guvernului de la Berlin, prețurile la energie în Germania în octombrie 2022 au fost cu 43% mai mari decât în ​​aceeași lună a anului precedent. Prețul energiei în gospodării a crescut şi el foarte mult, cu 55 la sută, prețurile la gazele naturale s-au dublat (creștere de 109,8 la sută), iar prețurile la termoficare au crescut cu 35,6 la sută.

Încălzirea cu alte surse de energie a devenit și mai scumpă: lemnul de foc, peleţii de lemn sau alți combustibili solizi sunt de două ori mai scumpi (108,1 la sută).

ADVERTISEMENT

Cât despre electricitate, transmite Destatis, este cu 26 la sută mai scumpă. Principalul motiv pentru produsele energetice scumpe în ansamblu este creșterea bruscă a prețurilor internaționale de achiziție, potrivit Biroului Federal de Statistică.

În acest context al creşterii tot mai puternice a preţurilor nemţii resimt din plin criza, fapt confirmat şi de organizația non-guvernamentală Tafel Deutschland, care anunța zilele trecute că de la începutul anului s-a constatat ‘o creștere cu 50% a cererii de ajutoare din partea cetățenilor germani.

ADVERTISEMENT

Astfel, nu mai puțin de două milioane de oameni primesc provizii de la băncile de alimente Tafel, conform președintelui organizației Jochen Bruhl.

În acelaşi timp, perspectiva unei crize a gazelor și facturile mari i-au încurajat pe germani să caute soluții alternative la începutul sezonului de încălzire. De altfel, asigurătorii germani i-au avertizat pe cetățeni să nu se angajeze în „experimente” riscante cu soluții alternative de încălzire improvizate, pentru a evita izbucnirea de incendii.

ADVERTISEMENT
Tags: