News

Cea mai mare inflație din ultimii 7 ani în Rusia. Războiul din Ucraina dărâmă rubla

Economia Rusiei are probleme din ce în ce mai mari după invadarea Ucrainei. Inflația a atins maximul ultimilor șapte ani, iar rubla continuă să se deprecieze.
09.03.2022 | 20:33
Cea mai mare inflatie din ultimii 7 ani in Rusia Razboiul din Ucraina darama rubla
Rubla continuă să se deprecieze, în timp ce inflația crește în Rusia. Sursa foto: hepta.ro.
ADVERTISEMENT

În luna februarie, rata anuală a inflației din Rusia a crescut la 9,15%, față de 8,73% cu o lună înainte.

Inflația din Rusia, la maximul ultimilor șapte ani

S-a ajuns astfel la cel mai înalt nivel al inflației din ultimii șapte ani, prețurile crescând totodată și din cauza deprecierii rublei în urma invaziei Ucrainei.

ADVERTISEMENT

Conform datelor Rosstat, prețurile pentru toate produsele de pe piața din Rusia au crescut, prețurile pentru zahăr și pentru hrișcă ridicându-se cu 20,6%, respectiv 18%.

Indicele prețurilor de consum a crescut cu 10,42% până în data de 4 martie, conform unor declarații ale ministerului economiei din Rusia. În data de 25 februarie, acesta era la 9,05%.

ADVERTISEMENT

De asemenea, inflația săptămânală a ajuns la 2,22% de la 0,45%.

Banca centrală a Rusiei a majorat dobânda cheie la 20%, mai mult decât dublu față de 9,5%, a introdus controale asupra capitalului și a transmis companiilor concentrate pe exporturi să vândă valută străină.

Rubla rusească este în cădere liberă

Miercuri, parlamentul a anunțat că e gata să introducă măsuri pentru a plafona prețurile alimentelor, medicamentelor și altor bunuri. Vânzările de grâne vor fi orientate îndeosebi către interior, pentru a putea asigura securitatea alimentară a cetățenilor.

ADVERTISEMENT

În paralel, rubla rusească s-a prăbușit din nou, asta în ciuda măsurilor Moscovei de a-și ține pe linie de plutire economia. Dacă luni, cu un dolar puteau fi cumpărate 109 ruble, astăzi cursul valutar a ajuns la 135 de ruble pentru un dolar american.

Piețele financiare din Rusia sunt grav perturbate de la începutul invaziei Ucrainei, deoarece războiul a dus la impunerea unor sancțiuni economice severe. Moneda a pierdut până acum 40% din valoarea sa raportată la dolar. Înghețarea activelor băncii centrale din Rusia, aflate în SUA, va împiedica Moscova să-și susțină moneda.

ADVERTISEMENT

Rușii care au conturi în monede străine la băncile naționale se vor supune unor noi reguli. Vor putea retrage cel mult 10.000 de dolari americani, indiferent de moneda în care au contul. Restul banilor vor trebui retrași sub formă de ruble.

De asemenea, cu toate că pot fi deschise în continuare conturi de valută, posesorii vor putea retrage doar ruble. Acest ordin va fi în vigoare până la data de 9 septembrie. Până atunci, băncile nu vor putea vinde valută rușilor.

ADVERTISEMENT