News

Cum au crescut prețurile din România în ultimii 15 ani, față în față cu cele din spațiul monedei unice. Inflația din zona Euro, la maxime istorice

Zona Euro se confruntă cu o inflație record de la apariția monedei unice și până în prezent. Cum se compară, însă, această valoare cu indicii raportați de România?
06.02.2022 | 18:47
Cum au crescut preturile din Romania in ultimii 15 ani fata in fata cu cele din spatiul monedei unice Inflatia din zona Euro la maxime istorice
Inflația din zona Euro a atins un maxim istoric. sursa foto: fotomontaj Fanatik.
ADVERTISEMENT

Eurostat a publicat cele mai recente informații referitoare la rata inflației anuale din zona Euro, iar rezultatele nu arată foarte bine pentru statele care au trecut, de-a lungul anilor, la această monedă unică. E drept, cifrele inflației din zona Euro rămân în continuare mai mici decât cele pe care le prezintă România.

Estimările făcute pentru zona Euro au fost depășite de situația reală, experții estimând că ar putea apărea o încetinire a inflației. Astfel, estimările făcute de analiștii economici se așteptau la o inflație în scădere, de 4,4% în luna ianuarie. Cifra reală, însă, a urcat la 5,1%, fiind în creștere față de ultima lună din 2021, când rata inflației era de 5%.

ADVERTISEMENT

Cea mai mare responsabilitate pentru creșterea inflației în zona Euro, dar și în restul Uniunii Europene, implicit și pentru România, o poartă creșterea accelerată a prețurilor la gaze și electricitate. Acestea, pe lângă creșterea lor înșiși, au dus și la un efect în lanț de creștere a prețurilor în piață, mai ales pentru că majoritatea bunurilor sau serviciilor oferite publicului se bazează pe una dintre cele două resurse.

Deși vorbim de o inflație de 5,1% în zona Euro, trebuie să contextualizăm această cifră. De la înființarea zonei Euro în urmă cu 23 de ani, inflația nu a mai ajuns niciodată la un asemenea nivel. Un maxim anterior perioadei din ultimele luni a fost înregistrat în iulie 2008, când inflația din zona euro era de 4,1%.

ADVERTISEMENT

Aceeași valoare a fost atinsă în luna octombrie a anului trecut, după 13 ani, iar în următoarele trei luni, inflația a crescut cu alt punct procentual.

Ce s-a întâmplat cu inflația României, comparativ cu cea a zonei Euro, din 2007, de când statul nostru a aderat la Uniunea Europeană?

ADVERTISEMENT

Ce reprezintă indicele IAPC, folosit pentru comparația între statele membre UE?

Datele Eurostat oferă informații despre indicele armonizat al prețurilor de consum (IAPC). Acesta este un indice ”destinat compararilor internationale ale inflatiei. IAPC sunt utilizati pentru evaluarea criteriului de convergenta inflatie”, conform Institutului Național de Statistică, responsabil cu realizarea acestui calcul lunar și anual.

”BCE defineste stabilitatea preturilor pe baza ratei anuale de schimb in zona euro. IAPC sunt calculati pe baza standardelor armonizate, obligatorii pentru toate Statele Membre. Sub aspect conceptual, IAPC sunt indici de pret de tip Laspeyres si sunt calculati ca indici anuali inlantuit, permitand modificarea anuala a ponderilor”, mai arată INS în explicațiile referitoare la modul de calcul al indicelui armonizat al prețurilor de consum.

ADVERTISEMENT

În mare, IAPC are la bază un coș mediu de bunuri și servicii, realizat în așa fel încât să fie cât mai reprezentativ pentru cea mai mare parte a populației. Astfel, indicele este calculat în trei pași, după cum arată Banca Centrală Europeană. În primul rând, sunt colectate ”aproximativ 1,8 milioane de prețuri sunt colectate de către observatori specializați în peste 200 000 de magazine, în aproximativ 1.600 de localități din zona euro.”

Sunt calculate apoi ponderile pe grupe de produse, stabilite ”în funcție de importanța acestora în bugetele medii ale gospodăriilor populației”, iar BCE mai arată că ”Pentru a asigura că indicele își păstrează relevanța, reflectând toate variațiile obiceiurilor de consum, aceste ponderi sunt actualizate periodic.” Aceste ponderi sunt realizate în funcție unor sondaje periodice, în cadrul cărora membrii unei gospodării țin evidența cheltuielilor pe care le efectuează.

Apoi, BCE arată că este calculată ponderea pe țări, care este stabilită ”în funcție de cota fiecăreia în totalul cheltuielilor de consum din zona euro.”

Inflația din România, mult mai haotică decât cea din spațiul monedei unice

Având în vedere asta, putem privi graficul de mai jos, care prezintă inflația în format IAPC atât în zona euro, cât și în România, între ianuarie 2007 și prezent.

inflatie zona euro romania
Graficul indicelui armonizat al prețurilor de consum. UE (portocaliu) vs. România (verde). Sursa foto: Eurostat.

Se observă creșteri și scăderi abrupte ale inflației în România de-a lungul timpului. Spre exemplu, între iunie și iulie 2010, indicele IAPC a sărit de la 4,3% la 7,1% în România. Invers, între iunie 2011 și iulie 2011, acesta a scăzut de la 8 la 4,9 procente.

România s-a confruntat, între 2007 și 2012, cu valori ale inflației considerabil mai mari decât cele ale zonei Euro și abia în perioada aprilie – iunie 2012 putem vorbi despre un indice IAPC mai mic în țară decât în țările care folosesc Euro.

O situație similară și mai vizibilă a putut fi observată de la jumătatea lui 2015 și până spre toamna lui 2017, când indicele IAPC a fost mai mic în România decât în zona Euro. Ba chiar România se poate mândri că, între iunie 2015 și iunie 2016, a avut inflație negativă.

Din octombrie 2017, însă, indicele inflației IAPC din România a revenit la valori ridicate comparativ cu cele din zona Euro și a rămas astfel până în prezent. Dacă în luna decembrie 2021, inflația din zona Euro era de 5%, în România se situa la 6,7%. Deși indicele IAPC arată astfel, inflația din România, în ultima lună a anului trecut a fost, de fapt, de 8,2%.

Prognozele inflației estimate de către Banca Națională a României sugerează un maximum care va fi atins în trimestrul al doilea al acestui an, de 8,6%. Există, însă, și un interval de incertitudine în această perioadă, astfel că putem vorbi de un vârf la valoarea de 9,7%. Unii analiști economici au sugerat chiar că s-ar putea ajunge la o inflație din două cifre. Ulterior, aceasta ar urma să scadă, iar în a doua jumătate a anului 2023 ar putea ajunge chiar la valori de 3%.

ADVERTISEMENT