Pariuri sportive

INFOGRAFIC: Transferurile lui Liverpool. Cum a schimbat Klopp strategia clubului

16.04.2019 | 16:21
INFOGRAFIC Transferurile lui Liverpool Cum a schimbat Klopp strategia clubului

Jurgen Klopp a venit la Liverpool în octombrie 2015, după 7 sezoane în care și-a creat o echipă excelentă cu buget redus la Dortmund, câștigând de două ori Bundesliga și ducând galben-negrii într-o finală de Ligă. Problema banilor nu există în Premier League, campionatul cu cele mai mari încasări din lume, iar Klopp s-a bucurat de un buget mare pentru aducerea jucătorilor pe Anfield. Chiar dacă de la venirea lui Liverpool a investit peste 400 de milioane de euro, asta nu e o practică nouă. Sumele plătite pentru transferuri au fost foarte mari și înainte de Klopp. Diferența? Jucătorii aduși acum au și confirmat.

Cote Betano 1X2: 3.25 Porto – 3.85 egal – 2.12 Liverpool

Cote Betano calificare: 12.75 Porto – 1.04 Liverpool

420 milioane a costat „11-le” din tur

Citește și: Cote Betano: 1.38 Barcelona – 5.25 egal – 8.00 United

Alisson – Alexander-Arnold, Lovren, Van Dijk, Milner – Henderson, Fabinho, Naby Keita – Salah, Firmino, Mane. Așa a arătat echipa de start a lui Liverpool în turul cu Porto, câștigat cu 2-0. Pentru cei 11 fotbaliști, Liverpool a plătit 420 milioane de euro. Doar Lovren, Milner, Henderson și Firmino erau pe Anfield când a venit Klopp pe banca tehnică, ei costând aproximativ 85 milioane. Tot ei sunt și fotbaliștii pentru care se caută înlocuitori în vară. Lovren e veriga slabă a defensivei, Milner are o vârstă înaintată, Henderson e văzut ca un fotbalist bun de lot dar nu unul de clasă mondială. Firmino, singurul care a confirmat.

Klopp a adus jucători scumpi. Van Dijk a costat peste 80 de milioane și e cel mai scump fundaș din istoria fotbalului. Alisson, peste 60, fiind al doilea cel mai scump portar. Naby Keita, 60. Fabinho, Salah și Mane – toți peste 40. Ei formează, însă, nucleul echipei. Van Dijk ține o apărare care a scârțâit ani de zile; Alisson dă siguranță între buturi, Salah și Mane fac parte din tridentul ofensiv de lux.

Țepe uriașe în atac: 100 milioane pe Carroll, Benteke și Balotelli

Citește și: Cote Betano: 1.33 City – 5.40 egal – 9.50 Tottenham

Principalul atu al lui Liverpool în prezent e forța ofensivă. Înainte de Mane – Firmino – Salah, „cormoranii” au avut doar un sezon bun în atac – cel în care a strălucit tripleta Sterling – Suarez – Sturridge. În rest, ultimii 10 ani au fost plini de țepe uriașe în căutarea unui înlocuitor pentru Fernando Torres.

Recordul de bani plătiți a fost bătut de două ori în acest scop. Mai întâi cu Andy Carroll, adus pe 41 de milioane; mai târziu cu Christian Benteke – care costase 46. În total, cei doi au dat doar 15 goluri în Premier League în tricoul roșu, fiind vânduți la sume mult mai mici. Un alt transfer ratat, cel al lui Balotelli, adus pe 20 de milioane și lăsat să plece liber, după un singur gol în Premier League. Pe lângă ei, Liverpool a luat și țepe mai mici. Fabio Borini: 13 milioane, 2 goluri. Iago Aspas: 10 milioane, 0 goluri.

Roma, Monaco sau Leipzig în loc de Southampton, Sunderland sau Aston Villa

În ultimul deceniu, principala sursă de jucători a lui Liverpool a fost Southampton. Lallana, Lovren, Clyne și Lambert au venit de acolo pentru sume mari, fără să confirme apoi că sunt fotbaliști care pot juca la cel mai înalt nivel. Majoritatea celor transferați de Liverpool înaintea lui Klopp veneau pe mulți bani de la formații din a doua jumătate a Premier League. Benteke sau Downing de la Aston Villa, Carroll sau Jose Enrique de la Newcastle, Mignolet sau Henderson de la Sunderland.

Liverpool transferă în continuare din Anglia, dar cei mai importanți vin acum de „afară”. Doar Van Dijk și Mane, din echipa de bază, sunt aduși din Premier League – evident, de la Southampton. Shaqiri (Stoke), Wijnaldum (Newcastle) sau Robertson (Hull) vin să completeze lotul, pe sume mult mai mici decât cei transferați din alte campionate.

O treime din banii încasați vin de la Barcelona

Citește și: Cotele Betano au marjă 0%: 1.72 Juve – 4.10 X – 5.70 Ajax!

Liverpool a vândut rar pe sume mari, și cel mai des la Barcelona. Peste 230 de milioane au fost virați din Catalunia pentru sud-americanii Mascherano, Suarez și Coutinho, reprezentând cam o treime din încasările englezilor. Pe profit au mai ieșit cu Xabi Alonso, Fernando Torres și Raheem Sterling. În rest, jucătorii vânduți scump au fost cumpărați tot scump și nu au confirmat. Atacanții de care vorbisem mai sus sunt cele mai bune exemple, dar în această categorie intră și Sakho, Joe Allen, Shelvey sau Raul Meireles.

În aceeași perioadă, Porto, adversara lui Liverpool de miercuri, a vândut de 685 milioane euro. James Rodriguez, Falcao, Hulk, Joao Moutinho, Otamendi sau Danilo sunt doar câțiva dintre cei lansați de Porto în fotbalul mare și vânduți pe profit mare. Mai mult, lusitanii s-au înțeles deja cu Real Madrid pentru vânzarea lui Eder Militao la vară, pentru 50 de milioane de euro. Marea diferență față de Liverpool e la sumele plătite: 348 milioane a dat Porto pe jucători, de trei ori mai puțin decât clubul de pe Anfield!