News

Informare meteo de ploi, ninsori și vânt puternic. ANM anunţă că rafalele pot ajunge la 100 km/h la munte

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie au transmis o informare meteo de ploi, ninsori și lapoviță. Vântul va bate cu putere și poate atinge 90 sau chiar 100 km/h la munte.
02.12.2021 | 11:35
Informare meteo de ploi ninsori si vant puternic ANM anunta ca rafalele pot ajunge la 100 kmh la munte
ADVERTISEMENT

Specialiștii Administrației Naționale de Meteorologie (ANM) au transmis o informare de vreme rea, valabilă până sâmbătă.

Fenomenele vizate sunt intensificări temporare ale vântului și zăpadă spulberată la munte, ploaie, lapoviță și ninsoare.

ADVERTISEMENT

Intervalul de valabilitate al acestui mesaj transmis de ANM este de joi, 2 decembrie, de la ora 20 până sâmbătă, 4 decembrie, la ora 10.

Astfel, conform informării meteo făcute de ANM, la munte vântul va sufla cu putere, cu precădere în zonele înalte, de peste 1700 de metri.

ADVERTISEMENT

Rafalele de vânt pot ajunge la 100 km/h la munte, anunță ANM

Viteza rafalelor va fi între 60 și 70 de km/h, în timp ce pe crește acestea pot ajunge și la 100 km/h. Vântul se va intensifica și în partea de vest a țării.

Și vineri vântul va sufla cu putere, astfel că în mare parte a țării rafalele vor fi de circa 45 sau 55 de km/h.

ADVERTISEMENT

„În intervalul menționat vântul va avea intensificări la munte, la altitudini de peste 1700 m, unde vitezele vor depăși temporar 60…70 km/h, iar pe creste, rafalele vor depăși 90…100 km/h spulberând zăpada.

Intensificări ale vântului vor fi și în regiunile vestice, iar vineri (3 decembrie) local și temporar și în restul teritoriului, cu viteze în general de 45…55 km/h”, au informat meteorologii ANM.

ADVERTISEMENT

Meteorologii anunță că se poate depune un strat de zăpadă

Vineri, aria precipitațiilor se extinde, iar la munte se poate depune un strat de zăpadă. De asemenea, în vestul teritoriului vor cădea precipitații sub formă de ploi, lapoviță și ninsoare.

În noaptea de trei spre patru decembrie vor fi asemenea precipitații și în partea de sud și de est a țării.

În ceea ce privește cantitățile de apă, ele vor depăși pe alocuri 10-15 l/mp, în special la munte, au mai precizat meteorologii ANM în informarea meteo.

„Pe parcursul zilei de vineri (3 decembrie) aria precipitațiilor se va extinde, iar la munte treptat vor predomina ninsorile și local se va depune strat nou de zăpadă.

Precipitații sub formă de ploaie, lapoviță și pe arii restrânse ninsoare se vor semnala în vest, centru și nord, iar în noaptea de vineri spre sâmbătă (3/4 decembrie) și în est și sud.

Cantitățile de apă vor depăși izolat 10…15 l/mp îndeosebi în zonele de munte”, a transmis ANM.

ADVERTISEMENT