News

”Informații clasificate”. Prima reacție a Administrației Prezidențiale despre avionul închiriat pentru vizitele lui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore

Administrația Prezidențială a refuzat să dea detalii despre tipul aeronavei și costurile deplasării pe motiv că acestea sunt ”informații clasificate”.
11.03.2023 | 14:04
Informatii clasificate Prima reactie a Administratiei Prezidentiale despre avionul inchiriat pentru vizitele lui Klaus Iohannis in Japonia si Singapore
Aeronava Boeing 737-900ER pe aeroportul din Osaka Sursa foto: Twitter @DAISAN87922715
ADVERTISEMENT

Sâmbătă a apărut prima reacție oficială a Administrației Prezidențiale pe subiectul avionului închiriat pentru turneul oficial al președintelui Klaus Iohannis în Japonia și Singapore.

Reacția Administrației Prezidențiale despre avionul închiriat pentru deplasarea lui Klaus Iohannis

Într-un răspuns oficial, acordat unei solicitări transmise de postul de televiziune Digi24, Administrația Prezidențială a precizat doar că transportul a fost planificat și organizat în baza unui contract de prestări servicii, încheiat în conformitate cu un regulament aprobat de guvern. Instituția a mai declarat că nu poate face public tipul aeronavei și costurile deplasării întrucât sunt „informații clasificate”.

ADVERTISEMENT

„Ca urmare a solicitării dumneavoastră făcute în baza Legii nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare, vă comunicăm următoarele:

În legătură cu detaliile referitoare la planificarea și asigurarea transportului aerian al Președintelui României și al delegației oficiale conduse de șeful statului cu ocazia vizitelor oficiale și de stat în Japonia și Singapore, precizăm că această activitate se realizează în baza unui contract de prestări servicii pentru executarea zborurilor speciale, încheiat în conformitate cu prevederile Regulamentului privind organizarea, pregătirea și executarea zborurilor speciale, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 755/1998, cu modificările și completările ulterioare.

ADVERTISEMENT

Totodată, în baza prevederilor art. 15, lit. e) din Legea nr. 182/2002 privind protecția informațiilor clasificate, cu modificările și completările ulterioare, ale art. 4, alin. (3) și art.10 din Standardele naționale de protecție a informațiilor clasificate, aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 585/2002, cu modificările și completările ulterioare, informațiile privind subiectul solicitării dumneavoastră constituie informații clasificate, potrivit legii și, în consecință, sunt exceptate de la accesul liber al cetățenilor, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. (1) lit. a) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public, cu modificările și completările ulterioare la acestea.

În ceea ce privește selecția aeronavei pentru executarea zborului special, precizăm că tipul aeronavei este stabilit în funcție de opțiunile disponibile și de specificul misiunii, care determină capacitatea de transport și raza de acțiune (scurt, mediu sau lung curier), iar Serviciul de Protecție și Pază verifică îndeplinirea condițiilor de siguranță și securitate aeronautică impuse de legislația aferentă executării zborurilor speciale”, se arată în răspunsul Administrației Prezidențiale.

ADVERTISEMENT

Documentul mai conține o recapitulare a istoricului asigurării zborurilor speciale începând cu anul 2010, precum și detalii despre demersurile Administrației Prezidențiale și celorlalte instituții ale statului în vederea achiziționării unei aeronave dedicate transportului aerian al demnitarilor de nivel înalt.

Reamintim că, potrivit site-ului Boarding Pass, un site specializat în domeniul aviației, pentru deplasările șefului statului în Japonia și Singapore a fost închiriat un avion privat Boeing 737-900ER, aparținând companiei luxemburgheze Global Jet.

ADVERTISEMENT

Potrivit descrierii de pe site-ul Global Jet aeronava este încadrată la categoria VIP: ”Cabina acestui uimitor avion VIP are un spațiu amplu, intimitate și posibilitatea de a te bucura de fiecare moment, de la relaxare în lounge-ul VIP, până la vizionare de filme în sala cinema și la o cină de cinci stele”.

ADVERTISEMENT