Decizie surpriză luată de CCR. Judecătorii constituționali au decis, miercuri, că infracțiunea abuzului în serviciu nu mai are nevoie de prag. Cu toate acestea, legea se va întoarce în Parlament pentru că a fost admisă o sesizare a ICCJ.
Pe data de 5 aprilie, pragul pentru abuzul în serviciu a fost eliminat de Camera Deputaților. Propunerile coaliției PNL – PSD – UDMR erau votate în plen. Aproape 200 de aleși au susținut această măsură.
Decizia a stârnit nemulțumire la Înalta Curte de Casație și Justiție. Pe 11 aprilie, ICCJ a sesizat Curtea Constituțională cu privire la proiectele de lege adoptate în Parlament ce modifică Codul Penal și Codul de Procedură Penală.
La acea dată, Instanța Supremă a contestat articolele prin care abuzul în serviciu a fost reglementat fără un prag valoric, după ce inițial fusese stabilit la 250.000 de lei în Senat.
Miercuri, 17 mai, CCR a decis că abuzul în serviciu fără prag este constituţional, notează ȘtiriTVR. Mai exact, Curtea Constituțională a României a stabilit că nu trebuie să aibă prag, în ciuda soluţiilor anterioare date de judecători, când au stabilit că trebuie fixată o sumă peste care devine infracțiune.
În urma deciziei CCR din această săptămână, rămâne la latitudinea fiecărei instanțe să decidă cât de gravă este fapta de abuz în serviciu. Reamintim că, în aprilie, în Camera Deputaților, pragul la abuzul în serviciu a fost stabilit la mai multe sume. În cele din urmă s-a renunțat de tot la prag.
Întregul scandal a avut ca punct de plecare data de 29 martie. Atunci, Senatul României vota un amendament pentru introducerea unui prag de 250.000 lei pentru abuzul în serviciu în Codul Penal. Din cauza criticilor din spațiul public, coaliția a venit cu o avalanșă de modificări și bâlbe.
În ciuda deciziei de miercuri, legea se va întoarce în Parlament pentru că a fost admisă o sesizare. Reamintim că Înalta Curte de Casație și Justiție a contestat și articolele prin care erau reintroduse interceptările SRI în dosarele penale, inclusiv pentru fapte de corupție, evaziune fiscală și fraude cu fonduri europene.
Conform HotNews, CCR a admis sesizarea ICCJ asupra Codurilor penale. Au fost identificate probleme la prevederea prin care interceptările SRI sunt reintroduse în procesele penale.