News

Infracțiunile majore de mediu, judecate precum crimele împotriva umanităţii. Decizie importantă la nivel european

13.04.2021 | 17:54
Infractiunile majore de mediu judecate precum crimele impotriva umanitatii Decizie importanta la nivel european
Ecocidul ar putea deveni infracțiune judecată de Curtea Penală Internațională/ Sursă foto: Hepta si Youtube Colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Distrugerea sistematică a mediului, „ecocidul”, ar putea deveni o crimă urmărită la nivel internațional precum genocidul sau crimele împotriva umanității și judecată de către Curtea Penală Internațională de la Haga.

Propunerea este conținută într-un raport elaborat în Parlamentul European, care ar putea fi adoptat chiar în cursul acestei luni, scrie Politico.eu. Propunerea este sprijinită de majoritatea grupurilor europarlamentare, caz în care Uniunea Europenă ar deveni promotoarea sancționării infracțiunilor de mediu la nivel internațional.

ADVERTISEMENT

Ideea ca distrugerea sistematică a mediului să intre în competența Curții de la Haga a câștigat adepți pe măsura ce s-au amplificat temerile legate de schimbarea climatică, însă propunerea datează încă din timpul Războiului din Vietnam când armata americană a distrus deliberat jungla folosind Agent Orange, un ierbicid foarte puternic.

Ecocidul, o nouă infracțiune judecată de Curtea de la Haga

Este o schimbare de paradigmă. Revoluțiile sunt uneori tăcute. Ecocidul este cea mai gravă infracțiune de mediu. Este comis de obicei în afara granițelor noastre de către actori care pot fi europeni și care rămân nepedepsiți. Asta este problema”, a declarat europarlamentarul ecologist Marie Toussaint, cea care a propus amendamentul la raportul din dezbaterea PE.

ADVERTISEMENT

Ideea este susținută deschis și de către președintele Franței, Emmanuel Macron, care anul trecut a spus că șefii guvernelor care în mod deliberat nu protejează mediului ar trebui „trași la răspundere pentru faptele lor în fața Curții Penale Internaționale.

Însă există și opozanți în Parlamentul European, precum grupurile Identitate și Democrație și cel al Conservatorilor și Reformiștilor, precoupați că sancționnarea penală la nivel internațional ar putea să deschidă porțile unui val de litigii de mediu. „Ne opunem includerii „ecocidului” printre infracțiuni. Să califici infracțiunile împotriva mediului drept o încălcare a drepturilor omului sau chiar ca o crimă de război este încă o amplificare grotescă a doctrinei drepturilor omului”, a afirmat Gunnar Günter Beck, europarlamentar al partidului de dreapta Alternativa pentru Germania.

ADVERTISEMENT

Deja există cazuri în care activiștii de mediu din Olanda și Franța au dat în judecată, cu succes, guvernele lor pentru politici inadecvate de mediu. Procesele în care au fost vizate unele companii au avut însă mai puțin succes. Activiștii susțin că procesele contribuie la conștientizarea problemei și pun companiile în posturi jenante.  Instituind o infracțiune ar fi o descurajare mult mai eficientă pentru că politicienii și șefii companiilor se vor teme de responsabilitatea penală, dacă ecocidul va fi socotit la fel de grav precum crimele împotriva umanității. „Este un mesaj politic”, susține Christina Voigt, expert în dreptul de mediu internațional la Universitatea din Oslo.

Până acum, cazurile în care au fost aduse daune severe mediului, precum scandalul emisiilor Diesel la compania Volkswagen și deversarea de petrol de la platforma Deepwater Horizon, s-au soldat cu punerea sub acuzare a celor vinovați, însă doar la nivel național, nu și internațional. Inițiatorii amendamentului din Parlamentul European susțin însă că acest lucru  este ineficient deoarece există guverne care încalcă în mod regulat acordurile de mediu internaționale pe care le-au semnat. De  asemenea, unele companii consideră amenzile pentru încălcarea normelor de mediu drept costuri inerente afacerii.

ADVERTISEMENT

Nu există nicio lege penală internațională care să poată fi aplicată, în mod direct, multora dintre cele mai grave atacuri la adresa mediului  – fie că este vorba de degradarea pădurilor, otrăvirea râurilor sau exincția unor specii de animale”, susține Richard J. Rogers, avocat specializat în drepturile omului.

UE, în avangarda sancționării infracțiunilor grave de mediu

Deja s-a constituit un grup de experți care să vină cu o definiție clară a ecocidului până în luna iunie. Numai că includerea acestor cazuri printre cele de competența Curții de la Haga are nevoie de aprobarea a două treimi dintre țările care recunosc jurisdicția acesteia, iar procesul ar putea dura ani în șir, unii estimând durata la 15 ani.

O dificultate în definirea acestei crime este punctul de la care infracțiunile de mediu ar putea să intre în competența Curții de la Haga. Dacă definiția ecocidului va fi foarte restrânsă există riscul ca pedepsele pronunțate la Haga să fie foarte puține, iar dacă definiția va fi prea largă s-ar putea ajunge la o inflație de asemenea cazuri. În plu, CPI nu poate pune sub acuzare decât persoane, nu și companii, și este lipsită de mijloace proprii de a pune în aplicare deciziile, caz în care are nevoie de susținerea guvernelor. De asemenea, state foarte puternice precum Arabia Saudită, China, India, Indonezia, Pakistan, Rusia, Statele Unite și Turcia nu sunt membri ai Curții.

CPI are jurisdicție să judece infracțiuni comise de către cetățenii statelor membre, precum și infracțiunile comise pe teritoriul acestora de către persoane care nu sunt cetățeni ai statelor membre. În cazul ecocidului, acest lucru i-ar ajuta pe activiștii de mediu din statele cu instituții slabe și proastă guvernare, precum cele africane, care, deseori, sunt mai slabe decât companiile din Vest care activează pe teritoriul lor.

Susținătorii instituirii ecocidului ca infracțiune urmărită la nivel internațional speră că o mobilizare a Uniunii Europene ar putea accelera procesul în întreaga lume. Deja au apărut inițiative la nivel parlamentar privind recunoașterea ecocidului ca o infracțiune sancționată internațional în Belgia, Luxemburg, Olanda, Spania și Suedia.

O inițiativă similară a apărut și în Franța, însă poiectul prevede ca ecocidul să fie sancționat doar la nivel intern. „Propunerea pentru ecocid nu are nimic de-a face cu cea pe care o susținem la nivel internațional”, a declarat Marie Toussaint, europarlamentarul francez care a promovat includerea ecocidului ca infracțiune la nivelul Uniunii Europene.

Dacă va fi adoptată, legea din Franța va permite sancționarea ecocidului cu până la 10 ani de închisore și o amendă de 4.500.000 euro, însă mediul de afaceri contestă acest proiect. Sancțiunile propuse sunt „disproporționate” și termenul de ecocid este „deosebit de negativ, catastrofic și nepotrivit” pentru că evocă infracțiuni comise cu vărsare de sânge, crede Guillaume de Bodard, președinte al comisiei de mediul și dezvoltare sustenabilă a Confederației Franceze a IMM-urilor.

ADVERTISEMENT