News

Infractorii cibernetici vă golesc conturile bancare, după un e-mail. Ultimul tip de fraudă, mai mulţi români i-au căzut victimă

Românii sunt expuşi unui nou tip de fraudă, în urma căreia le dispar sumele de bani conturi. Iată la ce trebuie să fiţi atenţi.
26.03.2023 | 13:18
Infractorii cibernetici va golesc conturile bancare dupa un email Ultimul tip de frauda mai multi romani iau cazut victima
Atenţie la ultimul tip de fraudă, care vă lasă fără bani în conturi
ADVERTISEMENT

S-au înmulţit fraudele de tip phishing, în care oamenii se trezesc că le-au dispărut diverse sume din conturi, de multe ori de peste 10.000 de lei. Concret, în ultima vreme mai mulți clienți ai unei bănci s-au trezit că le-au dispărut banii după ce au deschis un anume e-mail.

E-mailul care te anunţă că ţi s-a pus poprire pe conturi

Mailul respectiv anunţă de obicei persoana vizată de fraudă că i s-a pus poprire pe cont. Curios, cel care îl primeşte îl deschide să vadă despre ce este vorba, lăsând astfel cale liberă escrocilor să pătrundă în contul bancar şi să îl golească.

ADVERTISEMENT

Cu o astfel de situaţie s-a confruntat zilele trecute un bucureştean, căruia i-au dispărut din cont 16.000 de lei. El se afla în mașină când a primit pe telefon mailul prin care era anunțat că i s-a pus poprire pe cont. Panicat, a sunat la call-center-ul băncii și a întrebat dacă are vreo poprire, de unde i s-a răspuns că nu are nicio poprire.

Totuşi, după terminarea discuţiei telefonice, bărbatul și-a accesat contul și a văzut că toți banii, cei 16.000 de lei, îi dispăruseră. A dat din nou telefon la bancă, de unde a aflat că banii fuseseră virați unei alte persoane fizice dintr-o altă localitate.

ADVERTISEMENT

Mergând pe firul banilor, primul păgubit a realizat că și celeilalte persoane i-au dispărut ulterior toți banii cont, ambii căzând astfel pradă escrocilor. Acestea sunt doar două dintre ultimele victime ale atacurilor de phishing, iar experţii trag din nou semnale de alarmă şi ne dau sfaturi cum să ne ferim de ele.

“E ca și cum le-ai da singur cheile casei, invitându-i să ia ce vor. Este nevoie de mai multă educație financiară care să prevină astfel de situații. Poate persoana despre care îmi vorbiți a făcut anterior primirii mail-ului și niște plăți pe OLX pentru că acolo sunt cele mai frecvente cazuri de astfel de fraude.

ADVERTISEMENT

Oamenii trebuie să știe că băncile nu trimit mail-uri în care își anunță clienții că li s-au poprit conturile. Astfel de atacuri au mai avut loc și în trecut și nu doar în numele băncilor, ci și al altor instituții precum ANAF”, a declarat un expert, pentru adevarul.ro.

Alte detalii la care posesorului unui cont bancar mai trebuie să fie atent este de a face diferența între codul PIN cu cel CVV (Card Verification Value). Cel din urmă este un număr de trei cifre scris pe spatele cardului de credit sau de debit. Majoritatea comercianților online îl solicită pentru a fi siguri că cel care face tranzacția este posesorul real al cardului.

ADVERTISEMENT

De asemenea, actualizaţi-vă parolele în mod regulat. Dacă aveți conturi online, ar trebui să vă obișnuiți să vă rotiți în mod regulat parolele, astfel încât să împiedicați un atacator să obțină acces nelimitat la conturile dumneavoastră şi să le compromită.

ADVERTISEMENT