Fotbal international

Înfrângere istorică pentru nemți, succes unic pentru niponi. Ce spune statistica după Germania – Japonia 1-2

Japonia a produs a doua mare supriză la Cupa Mondială din Qatar, devenind prima echipă care învinge reprezentativa Germaniei unite după ce a fost condusă la pauză.
23.11.2022 | 18:35
Infrangere istorica pentru nemti succes unic pentru niponi Ce spune statistica dupa Germania  Japonia 12
Japonia este prima formație care reușește să învingă la Mondiale echipa Germaniei unite după ce era condusă la pauză.
ADVERTISEMENT

Cupa Mondială din Qatar a oferit ieri una dintre cele mai mari surprize din istorie. Succesul Arabiei Saudite în fața Argentinei. Și, iată, a mai oferit un șoc și astăzi, de data aceasta din partea celei mai titrate echipe europene, Germania. Învinsă de Japonia.

Germania pierde după 44 de ani un meci de Mondial în care conduce la pauză

Germania a venit la Cupa Mondială din Qatar într-o poziție privilegiată. Și aceasta pentru că, spre deosebire de generațiile de odinioară, presiunea este mult diminuată.

ADVERTISEMENT

Motivele sunt numeroase. În primul rând, atunci când atingi fundul oceanului, mai jos nu poți să mergi. Ori, în Rusia, nemții au plecat acasă după prima fază a competiției, ocupând ultimul loc în grupă. În plus, una accesibilă.

N-au rupt inima târgului nici la competițiile continentale rezervate echipelor naționale. Fie că vorbim despre aparițiile în Liga Națiunilor sau la Euro.

ADVERTISEMENT

Iar această lipsă de presiune, pentru o echipă care se cristalizează pentru Euro 2024, competiție găzduită chiar de nemți, era apreciată drept un atu pentru trupa lui Hansi Flick.

Iar la meciul cu Japonia, după ce au deschis scorul și au dominat prima parte, Germania intra la cabine în avantaj. Probabil că băieții lui Flick se vedeau deja învingători.

ADVERTISEMENT

Și n-ar trebui să surprindă. Nici unul dintre ei nu era născut atunci când selecționata ceda, la Mondiale, un meci în care conducea după prima parte.

Se întâmpla pe 21 iunie 1978, la Cordoba, la Mondialul din Argentina. Atunci când RFG ceda, 2-3, în fața Austriei lui Krankl. Acesta marca de două ori, în timp ce a treia reușită, o reprezenta autogolul lui Vogts. Iar austriecii se impuneau pentru prima dată în 47 de ani în fața est sau vest-germanilor.

ADVERTISEMENT

Iar de-atunci au mai fost, ați văzut statistica, 21 de jocuri fără înfrângere în jocurile în care Germania avea avantaj la pauză. Și nu mai puțin de 19 câștigate.

Premieră istorică pentru Japonia

Japonia a crezut însă în șansa ei. Așa cum se întâmplase și cu saudiții în meciul contra Argentinei. Și au întors rezultatul. În final de meci, într-un interval de 8 minute.

Marcând astfel o premieră istorică în istoria participărilor la Mondiale. Pentru că în precedentele nouă ocazii, pierduseră de șapte ori atunci când aveau deficit la pauză, și izbutiseră doar două remize.

Și dacă tot am ajuns cu statisticile la echipa din Țara Soarelui Răsare, să mai notăm un amănunt. În meciul de astăzi, Yuto Namagoto a devenit primul nipon cu prezențe la patru Campionate Mondiale. Și, cu 12 jocuri, fotbalistul cu cele mai multe apariții pentru reprezentativa țării sale la cea mai importantă competiție rezervată echipelor naționale.

ADVERTISEMENT