News

Infrastructura, marea problemă de apărare a României. Fostul șef al armatei SUA în Europa critică lipsa de infrastructură

Fostul şef al armatei SUA în Europa, general-locotenent în rezervă Ben Hodges, a abordat în cadrul unei conferințe internaționale situația problematică a infrastructurii din România.
14.11.2021 | 16:19
Infrastructura marea problema de aparare a Romaniei Fostul sef al armatei SUA in Europa critica lipsa de infrastructura
Fostul şef al armatei SUA în Europa, general-locotenent în rezervă Ben Hodges, a vorbit despre situația geostrategică a României
ADVERTISEMENT

În cadrul conferinţei cu tema ”Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în regiunea Mării Negre”, organizată de Statul Major al Apărării, Ben Hodges a vorbit despre nevoia unei infrastructuri performante în România, care să permită trupelor aliate accesul rapid în caz de necesitate.

General-locotenent în rezervă, Ben Hodges a fost comandantul Armatei SUA în Europa. Oficialul consideră România ”un centru de greutate pentru SUA în regiune și centru de greutate pentru NATO în regiune”. 

ADVERTISEMENT

”România nu este doar consumator, ci şi furnizor în ceea ce priveşte trupele antrenate trimise în teatre de operaţii, în ceea ce priveşte capabilităţile şi, de asemenea, în ceea ce priveşte faptul că România este o platformă pentru NATO în regiunea Mării Negre”, a remarcat Hodges.

”România este locul cel mai bun din care Alianța poate face exerciții”

”Sunt trei ţări NATO în bazinul Mării Negre, alături de trei parteneri, pe lângă adversarul nostru, Federaţia Rusă. România este locul – datorită geografiei, dar şi datorită modului în care operează – cel mai bun din care Alianţa poate face exerciţii”, ne-a lăudat fostul șef al armatei americane.

ADVERTISEMENT

Apoi, Ben Hodges a luat în discuție și problemele evidente din România, care afectează și o eventuală operațiune militară aliată, în contextul unei intervenții rapide. ”Există câteva aspecte legate de mobilitate. Unul este infrastructura. Podurile – aveţi podurile peste multele râuri ale României, mai ales Dunărea? Autostrăzi, tuneluri care permit deplasarea rapidă spre şi în România, când aliaţii trebuie să vină rapid – susţine infrastructura aşa ceva?”, a întrebat retoric Ben Hodges în cadrul conferinței.

Conferința a fost organizată de Statul Major al Apărării

Statul Major al Apărării a organizat, în perioada 11 – 13 noiembrie, Conferinţa internaţională ”Gândirea Militară Românească” cu tema ”Consolidarea profilului României ca actor proactiv pentru asigurarea securităţii în Regiunea Mării Negre”, în format online (webinar).

ADVERTISEMENT

Prin tema propusă în acest an s-a urmărit realizarea unor dezbateri constructive privind provocările actuale din Regiunea Mării Negre, având în vedere cele mai recente evoluţii ale mediului de securitate la nivel regional şi global, precum şi influenţa tehnologiilor emergente şi disruptive asupra conceptului de securitate.

”Marea Neagră nu este o zonă de conflict militar, însă este o zonă de tensiuni”

Sâmbătă, cu același prilej, David Muniz, chargé d’affaires ad-interim al Ambasadei SUA în România, a vorbit despre abordarea SUA în ceea ce privește evenimentele de la Marea Neagră.

ADVERTISEMENT

”Ruşii pretind în mod regulat că tot ce facem este provocator, însă, de fapt, transparenţa noastră în pregătirea exerciţiilor în cadrul NATO este unul dintre lucrurile care evidenţiază NATO ca alianţă de naţiuni democrate care colaborează transparent pentru securitate şi apărare reciprocă, nu în scopuri agresive.  

Marea Neagră nu este o zonă de conflict activ, militar, însă este cu siguranţă o zonă de tensiuni. Am văzut acţiunile Rusiei, cum ar fi anexarea ilegală a unor părţi din Ucraina, acţiunile din estul Ucrainei, chestiunile teritoriale din Georgia. SUA îşi vor continua politica de a fi alături de aliaţii şi prietenii noştri, de a creşte interoperabilitatea, de a întări disuasiunea, de a colabora cu forţele maritime ale statelor aliate şi partenere din Marea Neagră”, a încheiat înaltul oficial american.

ADVERTISEMENT
Tags: