News

Infringement lansat de CE contra Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea drepturilor persoanelor LGBTIQ. Ce urmează

Cele două state membre au acum două luni pentru a răspunde la argumentele prezentate de Comisia Europeană.
15.07.2021 | 17:06
Infringement lansat de CE contra Ungariei si Poloniei pentru nerespectarea drepturilor persoanelor LGBTIQ Ce urmeaza
ADVERTISEMENT

Comisia Europeană a lansat joi proceduri de încălcare a dreptului comunitar (infringement) împotriva Ungariei și Poloniei legate de egalitatea și protecția drepturilor fundamentale ale persoanelor din comunitățile LGBTIQ.

Infringement lansat de CE contra Ungariei și Poloniei pentru nerespectarea drepturilor persoanelor LGBTIQ

”Egalitatea și respectarea demnității și a drepturilor omului sunt valori esențiale ale UE, consacrate la articolul 2 din Tratatul Uniunii Europene. Comisia va folosi toate instrumentele de care dispune pentru a apăra aceste valori”, se arată în comunicatul de presă al instituției europene.

ADVERTISEMENT

Potrivit sursei citate, încălcările care au stat la baza deciziei Comisiei sunt, în ceea ce privește Ungaria, legea recent adoptată, care interzice sau limitează în special accesul la conținut care promovează sau descrie așa-numita „divergență de la identitatea de sine corespunzătoare sexului la naștere, schimbării sexului sau homosexualității” pentru persoanele sub 18 ani și un disclaimer impus unei cărți pentru copii cu conținut LGBTIQ.

În ceea ce privește Polonia, Comisia consideră că autoritățile poloneze nu au reușit să răspundă pe deplin și în mod adecvat anchetei sale cu privire la natura și impactul rezoluțiilor așa-numitelor „zone libere de ideologie LGBT” adoptate de mai multe regiuni și municipalități poloneze.

ADVERTISEMENT

Cele două state membre au acum două luni pentru a răspunde la argumentele prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să le trimită un aviz motivat și să înainteze dosarele către Curtea de Justiție a Uniunii Europene.

„Europa nu va permite niciodată stigmatizarea unor părți ale societății noastre: fie din cauza celor pe care îi iubesc, din cauza vârstei lor, a etniei lor, a opiniilor lor politice sau a credințelor lor religioase”, a declarat președintele CE Ursula von der Leyen în Parlamentul European.

ADVERTISEMENT

Egalitatea și nediscriminarea sunt principiile de bază în UE, consacrate în tratatele sale și în Carta drepturilor fundamentale. În ultimele decenii, evoluțiile legislative, jurisprudența și inițiativele politice au îmbunătățit viața multor oameni și ne-au ajutat să construim societăți mai egale și primitoare, inclusiv pentru persoanele LGBTIQ.

Cu toate acestea, discriminarea împotriva persoanelor LGBTIQ persistă în întreaga UE, motiv pentru care UE trebuie să fie în fruntea eforturilor pentru a proteja mai bine drepturile persoanelor LGBTIQ, se mai precizează în comunicatul Comisiei.

ADVERTISEMENT

La 12 noiembrie, Comisia a prezentat prima strategie a UE pentru egalitatea persoanelor din comunitatea LGBTIQ, așa cum a fost anunțat de președintele von der Leyen în discursul său din 2020 privind starea Uniunii.

Strategia stabilește o serie de acțiuni vizate în jurul a patru piloni principali, axate pe: combaterea discriminării; asigurarea siguranței, construirea de societăți incluzive și conducerea apelului pentru egalitatea LGBTIQ în întreaga lume.

ADVERTISEMENT