News

Înghețarea anului școlar, din nou în discuție. Sindicatele din Educație, amenințări la adresa Guvernului Orban

09.04.2020 | 12:41
Inghetarea anului scolar din nou in discutie Sindicatele din Educatie amenintari la adresa Guvernului Orban
ADVERTISEMENT

Înghețarea anului școlar, un subiect extrem de arzător în contextul pandemiei de coronavirus din România, este readus la ordinea zilei. Sindicatele din Învățământ au avertizat joi că ultimele măsuri ale Guvernului Orban ar putea arunca în criză anul școlar 2019-2020.

Înghețarea anului școlar, din nou în discuție. Sindicatele din Educație, amenințări la adresa Guvernului Orban

Miercuri, 8 aprilie, premierul Ludovic Orban a anunțat că bugetarii vor fi împărțiți astfel încât să lucreze 15 zile, apoi să stea acasă două săptămâni, perioadă în care vor primi 75% din salariu.

ADVERTISEMENT

La nicio zi după ce șeful Executivului a vorbit despre posibilitatea șomajului tehnic şi pentru bugetari, reacția sindicatelor din Educație a fost una rapidă şi extrem de dură. Acestea amenință cu înghețarea anului școlar.

“Guvernul va trebui să își asume riscul ca anul școlar să fie înghețat dacă trimite profesorii în șomaj tehnic 15 zile pe lună.

ADVERTISEMENT

Noi vrem să găsim soluții ca să poată încheia anul școlar cu bine, adică elevilor să li se pună note, să se poată da examene naționale. Acum vine acest anunț. Eu mă aștept și nu sunt singurul, ca Executivul să vină cu alte măsuri.

Șomajul tehnic în învățământ duce la posibilitatea înghețării anului școlar. Cum să pună profesorii note, trebuie să se dateze și examenele naționale. Cum să fie toate cadrele didactice conectate dacă se intră în șomaj tehnic”, avertizează Simion Hăncescu, președintele FSLI (Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ), la Antena 3.

ADVERTISEMENT

Asociația Părinților ripostează: ”Suntem împotriva soluției înghețării anului”

Liderii Asociației Părinților nu sunt nici ei de acord cu posibilele măsuri de șomaj tehnic anunțate de Guvern. Pe de altă parte, aceștia nici nu iau în calcul posibilitatea înghețării anului școlar.

”E clar că e nevoie de dialog, numai că răspunsul pe care trebuie să vi-l dau necesită timp. Bănuiesc că deși susțin această categorie profesională, sub nicio formă nu doresc să se vorbească de șomajul tehnic. 

ADVERTISEMENT

Dacă va fi cazul la profesori, nu sunt de acord cu declarația care făcea referire la înghețarea anului școlar, pentru că șomajul nu se referă la momentul începerii anului școlar, ci se referă în momentul suspendării cursurilor.

Știu că sunt profesori care au interacționat în mediul online. Atunci când ministerul a solicitat o monitorizare în teritoriu cu toți profesorii ca să avem garanția că se creează cât de cât un cadru educaținoal, au fost profesori care au luat recomandarea la preț de joacă.

Eu sunt alături și nu doresc să intre în șomaj tehnic. Declarația mi se pare forțată.”, a spus Iulian Cristache, președintele Asociației Părinților, pentru sursa citată.

ADVERTISEMENT