Fotbal international

Inginerii financiare cu Thibaut Courtois. Schema folosită de starul lui Real Madrid pentru a scăpa de taxe

28.02.2021 | 16:13
Inginerii financiare cu Thibaut Courtois Schema folosita de starul lui Real Madrid pentru a scapa de taxe
Inginerii financiare cu Thibaut Courtois. Schema folosită de starul lui Real Madrid pentru a scăpa de taxe
ADVERTISEMENT

Thibaut Courtois este unul dintre cei mai importanți jucători de la Real Madrid, însă belgianul are de înfruntat o situație dificilă pe plan personal, fiind în centrul unui scandal de evaziune fiscală.

Conform unor documente care au ieșit la iveală recent, portarul ar fi fentat agenția de colectare a taxelor din Marea Britanie în perioada în care evolua pentru Chelsea.

ADVERTISEMENT

Courtois ar fi colaborat cu agentul său, Cristophe Henrotay și ar fi profitat de niște prevederi legale din Marea Britanie pentru a nu plăti impozite pe veniturile din salarii și sponsorizări.

Inginerii financiare cu Thibaut Courtois. Taxe infime pentru ce câștiga din drepturile de imagine

În vârstă de 28 de ani, portarul Thibaut Courtois a evoluat pentru Chelsea în perioada 2014-2018. El fusese transferat de londonezi în 2011, dar aceștia l-au împrumutat la Atletico Madrid timp de trei sezoane înainte de a începe să se bazeze pe el.

ADVERTISEMENT

După ce a început să joace pentru formația din Londra, alături de care a cucerit și titlul în Premier League de două ori, Courtois a devenit interesant pentru companii importante, precum Nike. Americanii i-au oferit un contract generos.

Numai că banii pe care Courtois i-a obținut de pe urma cedării drepturilor de imagine nu au fost taxați corespunzător de autoritățile din Anglia. Asta din cauza unei scheme financiare la care a pus umărul și agentul Cristophe Henrotay.

ADVERTISEMENT

Impresarul a gândit o schemă prin care 80% din sumele încasate de Courtois să ajungă în firme din Luxemburg și Malta. Numită „schema obligațiunilor”, aceasta a fost valabilă până în 2017 în Anglia, când a fost scoasă din legalitate de autorități.

Cât a ajuns să achite: de la 29% la 5,2%!

În mod normal, Courtois ar fi trebuit să fie taxat cu 29% pentru sumele încasate, însă a ajuns să plătească impozit pe doar 20% dintre acestea. Pentru că doar 20% dintre banii săi erau încasați în Anglia.

ADVERTISEMENT

Astfel, per ansamblu, impozitul datorat de belgian s-a redus de la 29% la 5,2%, anunță InfoLibre. Publicația spaniolă a pus mâna pe documente care fac parte din celebrele Football Leaks și a dezvăluit toată schema.

Tot portarul „galacticilor” a fost în centrul unei alte situații controversate în 2018, după ce s-a transferat la Real Madrid. Atunci, impresarul său a cerut din partea managerului general al „Los Blancos” un comision de două milioane de euro!

 

ADVERTISEMENT