Nu orice tip de îngrășământ va face plantele tale să crească repede și să se dezvolte. În cazul în care nu știai, nu e nevoie să cheltui sume exorbitante, ci pur și simplu să acorzi o atenție sporită la ceea ce ai deja.
Românii care cultivă plante, fructe, ori legume, știu probabil că pot apărea și probleme pe parcurs. Nu puține au fost cazurile în care unele recolte au ajuns să fie ruinate. Chiar și așa, există soluții. Iar odată ce sunt puse în aplicare, rezultatele apar și ele.
Un îngrășământ perfect pentru ca plantele tale să crească și să se dezvolte poate fi chiar gunoiul de grajd, dar și borceagul. Deși pare greu de crezut, aceste două ingrediente cheie pot face diferența.
Ioan Enoiu, doctor în științe agronomice și fondatorul Naturevo, a vorbit, la emisiunea Agrostrategia de pe TVR, despre acest subiect. El susține utilizarea îngrășământului verde, având în vedere beneficiile pe care le are.
„Gunoiul de grajd mai este o oportunitate de fertilizare. Dacă am avea gunoi de grajd peste tot și să fie și bine fermentat, ar fi ideal. Eu aș fi cel mai fericit să văd așa ceva, dar până la asta, varianta mai simplă ar fi ca fermierul să înțeleagă că se poate a ajunge cam la același efect dacă folosesc îngrășămintele verzi”, a explicat Ioan Enoiu, conform Agrointel.ro.
Ce beneficii mai are însă gunoiul de grajd? Conform specialiștilor din domeniu, acesta este un îngrășământ natural care conține toate substanțele necesare creșterii și dezvoltării plantelor.
Totodată, spre deosebire de alte îngrășăminte din comerț, gunoiul de grajd poate fi utilizat pe terenuri nestructurate, sărace în humus. Acesta favorizează activitatea organismelor din sol și totodată îmbunătățește și reținerea apei.
Ioan Enoiu a mai vorbit și despre faptul că borceagul poate face minuni și ajută plantele să crească. Iar avantajul este faptul că în acest sens, costurile sunt unele cât se poate de mici. De cealaltă parte, beneficiile le întrec pe cele ale îngrășămintelor din comerț.
”Faci o cultură de borceag, o graminee și o leguminoasă, o lași să crească, o toci și o bagi în pământ. Este excepțional, ajută fantastic! Costurile sunt foarte mici, doar că, pe perioada aceea pentru jumătate de an, e blocat terenul. Cum ai fi avut o cultură timpurie și imediat semeni acest îngrășământ verde”, a completat acesta.
O altă recomandare venită din partea specialistului vizează ajutoarele venite din partea Uniunii Europene. Mai exact, se pare că există o serie de programe care le pot fi de ajutor fermierilor în acest sens.
Există în programele acestea ale Uniunii Europene, poți să speculezi aceste aceste situații și să faci îngrășăminte verzi, că sunt culturile acelea acoperitoare. Depinde și ce specii folosești, pentru că trebuie să pui acele specii care îți aduc ție, o îmbunătățire rapidă și a activității microbiologice, și a materiei organice”, a afirmat fondatorul Naturevo.