Odată cu venirea primăverii, apar și primii dăunători în grădină și nu numai. Dacă stai la casă și ai probleme cu șobolanii sau șoarecii, trebuie să știi că poți scăpa rapid de ei, fără să folosești produse toxice din comerț.
Șoarecii și șobolanii se numără printre cei mai detestați dăunători ai caselor și ai grădinilor. Nici nu este de mirare, având în vedere faptul că sunt purtători de boli și au obiceiul de a roade diverse obiecte. Spre deosebire de majoritatea dăunătorilor care nu sunt activi iarna, rozătoarele nu iau pauză nici în sezonul rece.
De obicei, cele mai folosite metode de eliminare a șoarecilor și a șobolanilor sunt otrăvurile și capcanele. Acestea nu sunt cele mai sigure și, tocmai de aceea, experții în grădinărit au o altă sugestie.
Potrivit specialiștilor, nu ai nevoie de otrăvuri scumpe sau de capcane pentru a scăpa de șoareci și șobolani. Poți să folosești un ingredient ieftin pe care, cel mai probabil, deja îl ai în bucătăria ta.
Specialiștii recomandă realizarea unui spray natural care să respingă rozătoarele, făcut din piper cayenne sau din fulgi de ardei iute. Din cauză că au un simț olfactiv bine dezvoltat, rozătoarele nu vor suporta ardeiul iute sau orice alt ingredient picant.
Pentru a prepara soluția care ține la distanță șoarecii și șobolanii au nevoie de puține ingrediente. Pentru început, va trebui să amesteci condimentul ales cu apă, apoi să îl pui la încălzit. În timp ce fierbe, aroma de ardei iute sau de piper cayenne se va elibera, iar cu cât îl lași mai mult pe foc, cu atât va deveni mai puternică.
Dacă optezi pentru fulgi de ardei iute, este recomandat să strecori lichidul, iar după aceea să îl transferi într-o sticlă cu pulverizator. După ce ai obținut spray-ul, acesta se va aplica generos în zonele unde ai observat cel mai des șoarecii și șobolanii.
Potrivit specialiștilor, acest spray nu ține la distanță doar șoarecii și șobolanii. Se pare că este la fel de eficient și pentru a alunga veverițele sau iepurii.
De asemenea, în lupta împotriva rozătoarelor, experții mai recomandă și uleiurile esențiale, cele mai puternice fiind cele de mentă, eucalipt și citronella. Acestea se aplică în cantitate mică, în zonele unde au fost observate rozătoarele.