Poți să înlocuiești drojdia și totodată să prepari o pâine pufoasă într-un mod cât se poate de simplu. Există ingrediente care o înlocuiesc, iar cu siguranță rezultatul final va întrece orice fel de așteptare.
Dacă vrei să prepari o pâine pufoasă fără drojdie, atunci ai găsit rețeta perfectă. Nu durează prea mult timpul de preparare și de asemenea, vei avea nevoie de un ingredient foarte simplu. Rezultatul va fi o pâine pufoasă și delicioasă.
Ce ingredient înlocuiește drojdia? Maiaua naturală. Bazează-te pe ea atunci când prepari pâine acasă și vei vedea că preparatul va fi delicios. Mai mult de atât, va avea și un aspect extrem de plăcut. Ingredientele necesare sunt următoarele:
Pașii pentru a obține o pâine pufoasă sunt foarte simplu de urmat. Prima oară se amestecă maiaua alături de făină și apă. Totul se lasă la odihnit timp de 40 de minute, într-un vas acoperit fie cu un prosop, fie cu un șervet.
După ce a trecut timpul se adaugă sarea, iar aluatul se frământă vreme de 10 minute. Acesta se pune ulterior într-un vas uns cu ulei și se mai lasă alte două ore la dospit. Astfel, ai nevoie de răbdare pentru a obține o pâine pufoasă.
În momentul în care timpul s-a scurs, aluatul se pune pe tava unde se va coace și se acoperă cu o folie. Se lasă la frigider peste noapte, sau măcar opt ore, iar a doua zi se bagă rece, la cuptorul încins.
Cuptorul trebuie să fie încălzit la 250 de grade celsius. Pâinea fără drojdie va sta la copt maxim 30 minute și se verifică din când în când. În acest mod te asiguri că nu se arde și că este cât se poate de pufoasă.
Cum se prepară însă maiaua naturală? Dacă nu ai mai făcut-o până acum, află că ea înlocuiește drojdia și nici nu se prepară atât de greu. Pe de altă parte, necesită timp, deci mai mult de o săptămână. Se pun 100 de grame de făină alături de 100 de grame de apă plată.
Compoziția va fi amestecată până devine omogenă, iar apoi se acoperă vasul cu un prosop, pentru a putea respira. Acesta trebuie să stea la cald până a doua zi. Volumul se va dubla, iar trei sferturi din compoziție se păstrează, în timp ce restul se aruncă.
Peste compoziția rămasă se adaugă alte 75 de grame de făină alături de 75 de ml e apă și se amestecă bine. Din nou se va lăsa peste noaptea compoziția la cald, iar a treia zi se îndepărtează jumătate din ea și se adaugă alte 60 de grame de făină și 60 ml de apă.
Durează deci câteva zile bune până când maiaua este gata. Și în a patra și a 5-a zi se face același lucru, astfel că de abia în cea de a zecea zi, aceasta poate să fie folosită în diferite rețete. Ea va avea o culoare albă, dar și un miros plăcut.