Life

Ingredientul care înlocuiește oțetul din murături. Elena Merișoreanu îl folosește de ani buni și spune că a scăpat-o de o mare problemă

Ce ingredient înlocuiește oțetul din murături. Interpreta de folclor Elena Merișoreanu îl folosește de ani buni și susține că a scăpat de o mare problemă.
26.09.2024 | 15:40
Ingredientul care inlocuieste otetul din muraturi Elena Merisoreanu il foloseste de ani buni si spune ca a scapato de o mare problema
Ce rețetă de murături are Elena Merișoreanu. Sursa foto: Depozitul de ambalaje, Kanal D, colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Este sezonul în care se pun murături la borcan, pentru a le savura la iarnă, iar gospodinele sunt în căutarea celor mai bune rețete. Altele au deja ”secrete” pe care le știu din bătrâni și le pun în aplicare și astăzi. Și interpreta de folclor Elena Merișoreanu este o gospodină desăvârșită și a dezvăluit cum pregătește ea legumele pentru murat.

Rețeta de murături a Elenei Merișoreanu. Cu ce ingredient înlocuiește oțetul

Elena Merișoreanu spune că se pricepe foarte bine în bucătărie. Atunci când pune legume la murat nu folosește oțet, din cauză că îi face rău la stomac. A descoperit cu ce să înlocuiască acest ingredient pe care îl utilizează diferite persoane.

ADVERTISEMENT

Îndrăgita cântăreață de muzică populară adaugă în borcanul de murături, în loc de oțet, frunze de cireș, de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, dar și o linguriță de miere sau de zahăr. Se pune o lingură de miere la o cantitate de 5 litri.

”Sunt o gospodină bună, se vede și după îmbrăcăminte. Așa îți ții bărbatul pe lângă casă! Eu pun castraveții, bine spălați înainte, doar cu sare și cu apă. În borcan mai adaug frunze de cireș sau de vișin, frunze de mărar, morcov, țelină, ce se mai pune în rețeta clasică.

ADVERTISEMENT

Precizez însă că nu fac castraveții cu oțet, doar la gogoșari pun un pic, pentru că oțelul nu face bine la stomac. Ca să dați un gust aparte conservelor pentru iarnă, adăugați și o linguriță de miere sau de zahăr, atât la castraveți, cât și la gogoșari, ies delicioși! Se pune cam o lingură de miere, la o cantitate de 5 litri”, a spus Elena Merișoreanu pentru Playtech Știri.

Dăunează oțetul stomacului?

De ce folosesc multe gospodine oțet în murături? S-a descoperit că acționează precum un conservant natural, adică împiedică dezvoltarea multor bacterii și asigură o conservare mai îndelungată a alimentelor. De asemenea, previne apariția fungilor.

ADVERTISEMENT

Potrivit specialiștilor în domeniul Sănătății, oțetul dacă este folosit în cantități mici poate stimula digestia și nu îngreuna. De altfel, consumul acestui lichid a fost asociat cu scăderea nivelului de glicemie după masă, un lucru foarte util celor care suferă de diabet de tip 2 sau care au rezistență la insulină, așa cum arată un studiu publicat în European Journal of Clinical Nutrition.

”Pe lângă utilizările sale culinare, oțetul de mere este cunoscut pentru proprietățile sale medicinale. Conține enzime, bacterii benefice și substanțe nutritive precum vitaminele C și B, potasiul și fierul.

ADVERTISEMENT

Acesta poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge, ameliorarea simptomelor de diabet, accelerarea arderii grăsimilor, reducerea nivelului de colesterol LDL, la controlul tensiunii arteriale și la îmbunătățirea digestiei.

Cu toate acestea, nu există foarte multe cercetări în jurul oțetului de mere, deci este nevoie de mai multe studii pentru a-l putea recomanda ca formă de tratament alternativ”, explică și medicul Oana Cuzino pe doc.ro

ADVERTISEMENT