Ingredientul pe care îl poți folosi pentru a înlocui ouăle din maioneză. Multe gospodine preparau această rețetă în perioada comunismului, din moment ce multe produse nu se găseau tocmai ușor.
Maioneza este folosită în multe rețete de mâncare, inclusiv în salata de boeuf, și se prepară din ouă, ulei, muștar și zeamă de lămâie, în general.
Există, însă, și o opțiune mai sănătoasă pentru maioneză. Un anumit ingredient poate să înlocuiască ouăle, iar această rețetă este perfectă pentru persoanele care nu consumă aceste alimente.
Rețeta era folosită, de fapt, în perioada comunistă, atunci când a fost impus sistemul de raționalizare a alimentelor. Accesul la produsele de bază, printre care și ouăle, era limitat.
Astfel, de sărbători, foarte multe gospodine au încercat să improvizeze unele rețete. Acest lucru era valabil și pentru maioneză, întrucât ouăle se găseau mai greu și se utilizau, de obicei, în deserturi.
În loc de ouă, gospodinele foloseau cartofi pentru a prepara maioneză. Este o rețetă care poate fi gătită și în prezent întrucât reprezintă o variantă dietetică pentru maioneza clasică.
Pentru această rețetă, ai nevoie de 2 cartofii medii, fierți și răciți, 50 ml ulei de floarea-soarelui (se poate folosi și alt ulei vegetal neutru), o linguriță de muștar și o lingură de zeamă de lămâie sau oțet. Mai ai nevoie de 1 – 2 linguri de apă, pentru consistență, în caz că e nevoie, dar și de sare și piper după gust.
Mai întâi, cartofii trebuie curățați și tăiați în bucăți mici, pentru a fierbe mai rapid. Aceștia se pun în apă cu puțină sare și se lasă până când devin moi. Se scurge apa, apoi cartofii se lasă la răcit, potrivit gandul.ro.
Cartofii răciți se pun într-un blender sau robot de bucătărie și se adaugă muștarul, zeama de lămâie și un praf de sare. Se pornește blenderul și se adaugă treptat uleiul, câte puțin, până când se obține o consistență cremoasă.
În cazul în care maioneza este prea densă, se adaugă 1 – 2 linguri de apă și se amestecă. Se adaugă sare și piper după gust. Opțional, poți adăuga puțină zeamă de lămâie.
Maioneza este ideală pentru a fi folosită în salate, cum ar fi cea orientală, de cartofi sau de vinete. O poți servi împreună cu legume crude sau cartofi prăjiți, dar și cu pâine prăjită.