Life

Ingredientul care nu trebuie să lipsească din fasolea cu ciolan. Rețeta tradițională de care nu te vei mai sătura

Dacă vrei să prepari fasole cu ciolan după rețeta tradițională, află că acest ingredient nu trebuie să lipsească din compoziție.
23.02.2025 | 18:15
Ingredientul care nu trebuie sa lipseasca din fasolea cu ciolan Reteta traditionala de care nu te vei mai satura
Rețeta tradițională pentru fasolea cu ciolan. Sursă foto: Freepik, Facebook / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Multe persoane adoră fasolea cu ciolan. De cele mai multe ori însă, rețeta nu iese precum cea tradițională ori cea din restaurante. Niște mici ingrediente sunt cele care fac însă diferența.

Rețeta tradițională pentru fasolea cu ciolan

Este bine cunoscut deja că fasolea cu ciolan este un preparat tradițional apreciat. Preparatul este prezent la mesele festive, iar uneori chiar și în bucătăria de zi cu zi. Iar aroma sa nu se compară cu nimic altceva.

ADVERTISEMENT

Deși la prima vedere poate părea ușor să prepari rețeta, adevărul este că niște mici ingrediente pot face diferența și pot da o aromă mai intensă. Spre exemplu, e foarte important să pui o rădăcină de pătrunjel în fasolea cu ciolan.

Aceasta îi va da un gust aparte și completează perfect aromele. Astfel pentru a prepara rețeta tradițională, lista cu ingredientele necesare este următoarea:

ADVERTISEMENT
  • 500 g de fasole albă în sos de roșii (4 conserve)
  • 1 ciolan de porc afumat și dezosat
  • 2 bucăți de ceapă galbenă
  • 1 morcov
  • 1 rădăcină de pătrunjel
  • 100 ml sos de roșii
  • ulei
  • sare, piper, oregano

Cum devine carnea ciolanului fragedă

În ceea ce privește modul de preparare, e important ca ciolanul să fie afumat și dezosat. Doar așa, gustul preparatului va fi cel dorit. Ciolanul se pune la cuptorul preîncălzit la 170°C, unde se lasă la copt timp de o oră.

ADVERTISEMENT

În acest timp, carnea devine mai fragedă, iar aroma rămâne la fel de intensă. Până când timpul trece se pregătesc legumele. Astfel, ceapa se toacă mărunt, iar morcovul și pătrunjelul se dau prin răzătoarea fină.

ADVERTISEMENT

Se călește apoi ceapa în puțin ulei, iar mai apoi se adaugă și morcovul alături de pătrunjel. În funcție de preferințe, compoziția se condimentează cu sare, piper, oregano și chiar și boia. Deasupra se adaugă sosul de roșii și se mai lasă pe foc până când legumele devin moi.

Acum a venit momentul ca fasolea cu ciolan trece prin ultima etapă. Fasolea se adaugă în sosul de roșii și se lasă la fiert timp de 20 de minute. E nevoie să se mai amestece din când în când, astfel încât ingredientele să nu se lipească.

La final, fasolea se servește alături de ciolan. Ambele ingrediente se completează perfectă. Pe deoparte ciolanul are o carne fragedă în timp ce fasolea este cremoasă, dar și aromată.