Ingredientul din bucătărie pe care îl poți folosi pentru îngrijirea pielii și din care se poate prepara ulei. Procesul este foarte simplu, iar uleiul obținut are multe beneficii.
Puțini știu să uleiul de rozmarin, care se obține din frunzele plantei Salvia rosmarinus, are mai multe beneficii în bucătărie, dar și atunci când vine vorba despre îngrijirea personală.
Este un ulei care se poate utiliza pentru a le oferi mâncărurilor arome mai intense, de exemplu. Se mai poate folosi pentru anumite tratamente de înfrumusețare și poate fi preparat chiar la tine acasă.
Uleiul se poate prepara atât din rozmarin proaspăt, cât și din cel uscat. Există argumente pro și contra în cazul ambelor opțiuni, însă acest lucru depinde foarte mult și de scopul pentru care este utilizat produsul.
În bucătărie, rozmarinul este un ingredient ideal pentru carne, legume la cuptor sau salate. Are o aromă puternică și oferă un gust care amintește de preparatele din bucătăria mediteraneeană.
Este benefic și datorită faptul că hidratează bine pielea și, totodată, ajută la echilibrarea producției de sebum. Din acest motiv, este indicat mai ales pentru persoanele care au tenul mixt sau gras.
Are proprietăți antiinflamatorii, ceea ce ajută la calmarea iritațiilor pielii. Contribuie, de asemenea, la reducerea inflamațiilor care au fost cauzate de acnee.
Atunci când este aplicat pe față, poate ajuta la reducerea dimensiunii porilor, iar rezultatul va fi un ten mai ferm, dar și mai luminos. Se poate folosi și pentru pungile de sub ochi, dar și pentru a trata celulita.
Acest ulei poate fi utilizat și în tratamentele împotriva căderii părului întrucât contribuie la stimularea circulației sanguine la nivelul scalpului. În același timp, promovează regenerarea foliculilor de păr.
Crenguțele proaspete de rozmarin pot fi folosite pentru a prepara acest ulei. Se prepară rapid și nu este deloc complicat, dar uleiul va avea un termen de valabilitate de până la o săptămână.
Ai nevoie doar de 3 – 4 crenguțe de rozmarin proaspăt și de 500 ml ulei de măsline, ulei de jojoba sau ulei de migdale.
Se spală foarte bine crenguțele de rozmarin cu apă rece, iar acele sau frunzele se desprind de pe tulpini. Partea lemnoasă nu trebuie utilizată la prepararea uleiului.
Uleiul ales se pune într-o cratiță și se încălzește la foc mic. Acele sau frunzele de rozmarin se adaugă în ulei și totul se amestecă încontinuu, timp de 5 – 10 minute. Uleiul nu trebuie lăsat să facă bule de aer.
După ce trec 10 minute, rozmarinul se strecoară cu ajutorul unei site fine. Uleiul se lasă la răcit până când ajunge la temperatura camerei și se toarnă într-un recipient de sticlă.
Se păstrează uleiul la frigider timp de o săptămână. Nu trebuie să adaugi rozmarin proaspăt în ulei după preparare, întrucât poate duce la apariția unor bacterii dăunătoare, notează dcnews.ro.
Dacă vrei ca uleiul de rozmarin să aibă un termen de valabilitate mai mare, de până la 12 luni, poți să folosești rozmarin uscat, care este mai ușor de obținut. Timpul de preparare este mai mare, dar uleiul va rezista mai mult.
Trebuie să folosești 3 – 4 lingurițe de ace de rozmarin uscat, ulei de măsline (poți folosi și ulei de jojoba au migdale) și un borcan de sticlă sterilizat.
Borcanul de sticlă se sterilizează prin fierbere, pentru a elimina toate bacteriile. Acele de rozmarin uscat se pun în borcan și se lasă aproximativ 2 m de spațiu liber la gura acestuia.
Uleiul ales se toarnă peste acele de rozmarin și trebuie să acopere complet planta. Borcanul nu trebuie, însă, umplut complet. Se închide borcanul ermetic și se lasă la macerat într-un loc însorit, timp de aproximativ două săptămâni.
După ce trece această perioadă, uleiul obținut se strecoară și se transferă într-un alt recipient sterilizat. Poți utiliza uleiul timp de aproximativ un an, dar trebuie păstrat într-un loc întunecat și răcoros.