Arta culinară dispune de trucuri, secrete și ponturi în funcție de fiecare bucătărie în parte. Gospodinele din Turcia obișnuiesc să folosească un ingredient simplu pentru un pilaf cremos și savuros. Acesta nu lipsește din niciun frigider pentru că este versatil.
Pilaful este un preparat culinar care se găsește în multe bucătării internaționale, dar și în cea din România. Rețetele sunt diferite în funcție de femeile care gătesc acest fel de mâncare, în Turcia apelându-se la un produs simplu.
Gospodinele din această țară aleg să adauge un ingredient banal, dar în același timp rafinat. Acestea pun în oală unt sărat, ceea ce înseamnă că este important să nu se adauge foarte multe condimente în timpul fierberii.
Untul sărat este un aliment făcut din lapte de vacă care este ideal pentru a fi întins pe pâine la micul dejun, ca gustare între mese, dar și pentru a se pune în diverse preparate culinare preferate. Schimbă complet gustul.
În plus, conferă o textură diferită pilafului. Bucătarii și femeile din Turcia aleg această variantă pentru a se bucura de un fel de mâncare delicios, fără să fie nevoie să se folosească prea multe ingrediente. Rețeta de pilaf este una simplă.
Pilaful care se pregătește de majoritatea gospodinelor din Turcia conține 3 linguri de paste orzo, 1 lingură de ulei de măsline, 1 cană de orez alb cu boabe lungi, 2 căni de supă de pui (sau apă), 1/2 linguriță de sare, 1 lingură de unt sărat și pătrunjel proaspăt.
În primul rând, se pune la încins uleiul de măsline într-un vas încăpător și apoi, se adaugă pastele orzo. Se lasă pe foc potrivit până se rumenesc ușor. În al doilea rând, după ce pastele orzo s-au gătit se pune orezul. Acesta se spală în prealabil și se scurge bine de apă.
Ulterior, se toarnă supa de pui sau apă, în funcție de gustul fiecărei persoane în parte. La acest pas se poate pune sare și se așteaptă până când lichidul ajunge la punctul de fierbere. Când se întâmplă acest lucru se pune capacul pe vas.
Pilaful trebuie să se gătească la foc mic pentru aproximativ 15 minute. Gospodinele din Turcia opresc focul după ce a trecut această perioadă și mai lasă orezul acoperit pentru alte 10 minute. În felul acesta mâncarea se aburește.
Ultimul pas este să se adauge untul sărat. Se amestecă foarte bine preparatul culinar și se adaugă o legătură de pătrunjel spălat și tocat mărunt. Verdeața are rolul de a adăuga un plus de savoare și prospețime.