Ingredientul ieftin care poate reduce colesterolul. Multe persoane îl au în bucătărie, dar nu știu despre beneficiile pe care le are. Are un preț accesibil, de numai 3,89 lei.
Potrivit unui nou studiu, un ingredient delicios, folosit în multe rețete, în special la deserturi, poate reduce tensiunea arterială și colesterolul. Multe persoane îl au în bucătărie, dar nu știu despre proprietățile sale.
Este vorba despre cacao. Mai exact, compușii prezenți în acest ingredient pot avea beneficii în protejarea inimii, după cum arată cercetările. Cu toate acestea, nu înseamnă că ciocolata poate fi consumată în cantități mari.
Noul meta-studiu a fost publicat în jurnalul Nutrients – MDPI și a analizat 31 de studii controlate randomizat, unde s-au urmărit mai mulți factori de risc pentru bolile cardiovasculare.
Studiile au implicat, împreună, un număr de 1986 de participanți. Aceștia au fost împărțiți în funcție de câtă cacao au consumat.
Într-un grup, 1110 participanți au consumat fie extract de cacao, fie ciocolată neagră cu un conținut de 70% cacao sau chiar mai mult, timp de pentru o perioadă de minim patru săptămâni.
În grupul de control au fost 876 de participanți, iar aceștia au consumat un placebo sau ciocolată albă sau cu lapte, cu un conținut mai mic de 70% cacao.
Cei mai mulți dinte participanți aveau una sau mai multe probleme de sănătate. Acestea au inclus tensiune arterială ridicată, colesterol mare și diabet de tip 2.
În aceste domenii, au fost înregistrate îmbunătățiri pentru cei care au consumat produse cu un conținut mai mare de cacao.
“Consumul de cacao a arătat efecte protectoare asupra principalelor markeri de risc cardiometabolic care au un impact clinic în reducerea riscului cardiovascular.
Recomandăm consumul de cacao bogat în polifenoli ca o abordare cardioprotectoare”, au transmis oamenii de știință.
Deși cercetătorii recomandă consumul de cacao bogată în polifenoli, pentru a proteja inima, au avertizat, totodată, că sunt necesare mai multe studii pentru a putea confirma rezultatele.
De altfel, este un aliment destul de accesibil. Într-un supermarket cunoscut, un plic de 50 de grame de cacao costă doar 3,89 de lei. Ingredientul este utilizat în mai multe rețete ce includ deserturi.