Japonezii sunt recunoscuți pentru stilul lor sănătos de viață. Sunt foarte atenți la alimentație și pare că au găsit elixirul tinereții. Longevitatea lor se datorează unui ingredient special care nu este popular în rândul românilor, dar care face minuni.
Fără doar și poate, japonezii sunt un popor special. De-a lungul timpului, aceștia s-au remarcat prin cultură, tradiții, dar și obiceiuri culinare. Bucătăria japoneză este diferită de cea europeană și se remarcă prin folosirea unor condimente cu totul și cu totul speciale.
Japonezii acordă o importantă deosebită alimentației. Se spune că datorită alimentelor pe care le consumă sunt mereu veseli și au un tonus bun.
Bucătăria japoneză conține multe condimente care dau un gust unic preparatelor. Momentan, românii nu sunt familiarizați cu ele, dar niciodată nu este prea târziu să le introducă în alimentația proprie.
Potrivit specialiștilor, unul dintre condimentele cu proprietăți uimitoare pentru organism este komezu. Cunoscut și sub numele de oțet de orez, acesta ajută la pierderea în greutate și previne îmbătrânirea.
Komezu este utilizat frecvent în bucătăria japoneză datorită gustului său ușor dulce acrișor. De obicei, komezu se folosește la sosuri și marinade, dar și pentru prepararea sushi-ului.
Komezu se obține în urma procesului de fermentare al orezului. Acest proces implică mai multe etape, prin care prepararea orezului, fermentarea, maturarea, filtrarea și îmbutelierea produsului final care ajunge pe mesele japonezilor.
Komezu conține o cantitate semnificativă de antioxidanți, ceea ce l-a ajutat ca, de-a lungul timpului, să fie asociat cu longevitatea japonezilor. Însă, proprietățile uimitoare ale acestui ingredient nu se opresc aici.
Komezu este folosit de japonezi nu doar pentru a da gust preparatelor, ci și pentru a-i ajuta să topească kilogramele în plus. Acest ingredient inhibă pofta de mâncare și crește senzația de sațietate.
Oțetul de orez îmbunătățește digestia, datorită acizilor organici responsabili de stimularea producției de sucuri digestive. De asemenea, komezu este o sursă importantă de antioxidanți, ceea ce ajută la protejarea celulelor împotriva stresului oxidativ.
Komezu este benefic și pentru echilibrarea nivelului de zahăr din sânge. Studiile au arătat că acest oțet de orez este ideal pentru persoanele cu diabet sau cu prediabet.