Un ingredient pe care mulți români îl folosesc în mâncăruri poate duce la probleme grave de sănătate. Medicii recomandă consumul moderat sau chiar evitarea acestui produs.
Multe persoane folosesc în rețetele culinare ulei de floarea-soarelui, mai ales la prăjit. Este utilizat zilnic în bucătărie, însă acest produs vine și cu anumite riscuri pentru sănătate.
Potrivit unui specialist, există câteva efecte grave pe care le are consumul excesiv de ulei de floarea-soarelui. Chiar dacă ingredientul oferă un gust bun pentru diverse mâncăruri, nu trebuie consumat în exces.
Uleiul de floarea-soarelui are un conținut ridicat de Omega-6. Deși aceste grăsimi sunt esențiale pentru organism, pot provoca probleme dacă sunt consumate în cantități prea mari, motiv pentru care dr. Ancuța Leonte, medic specialist diabetolog și expert în nutriție și boli metabolice, nu îl recomandă pacienților.
“Personal, nu-l recomand pacienților sub nicio formă, nu din cauza conținutului caloric sau că nu ar fi bun la gătit, ci mai degrabă din cauza conținutului ridicat de Omega-6.
Un aspect esențial de luat în considerare atunci când alegem un ulei este conținutul de acizi grași Omega-3 și Omega-6 și raportul dintre aceștia. Raportul ideal ar trebui să fie de 1 la 4, adică de maxim 4 ori mai mult Omega-6 decât Omega-3.
Din păcate, dieta noastră modern este mult mai bogată în Omega-6 decât în Omega-3, ajungând la un raport dezechilibrat de 20 la 1 sau chiar mai mult”, a explicat medicul într-un clip video postat pe Instagram.
Un astfel de dezechilibru în alimentație poate avea consecințe serioase asupra sănătății și pot duce la un risc ridicat de inflamație cronică în organism. Aceasta poate provoca boli metabolice, diabet și alte afecțiuni.
“Acest dezechilibru crește riscul de inflamație în organism. Revenind la uleiul de floarea-soarelui, acesta conține până la 70% grăsimi Omega-6, iar un român consumă în medie aproximativ 10 litri de ulei pe an.
Acest lucru înseamnă pentru sănătate inflamație cronică și un risc crescut de boli metabolice”, a mai spus medicul.
Cu toate că acest tip de ulei are și beneficii pentru sănătate, consumul excesiv trebuie evitat. Totodată, uleiul de floarea-soarelui nu trebuie utilizat în moduri nesănătoase. De multe ori, acest ulei este un ingredient în alimente foarte procesate.
Toate grăsimile, printre care și acizii grași din uleiul de floarea-soarelui, sunt bogate în calorii. Consumul excesiv de grăsimi poate duce la obezitate, care are și riscuri asociate, potrivit WebMD.
Persoanele supraponderale, care nu sunt obeze pot beneficia de pierderea în greutate. Trebuie monitorizat raportul de grăsimi și, implicit, de ulei de floarea-soarelui.
Mai mult, grăsimile folosite pentru prăjit emit vapori de ulei. Acestea conțin substanțe toxice, aldehide, care pot duce la creșterea riscului de cancer. Uleiul de floarea-soarelui eliberează mai multe aldehide decât alte tipuri de ulei, indiferent de care e metoda de gătit folosită.