Life

Ingredientul pe care să-l adaugi peste cartofii copți ca să fie crocanți la exterior. Vor avea și o aromă mai intensă

Ce ingredient să pui peste cartofii copți dacă vrei să fie crocanți la exterior. Aroma lor va fi una mai intensă dacă faci acest lucru.
11.02.2025 | 00:27
Ingredientul pe care sal adaugi peste cartofii copti ca sa fie crocanti la exterior Vor avea si o aroma mai intensa
Ce să pui peste cartofii copți ca să fie crocanți la exterior. Sursa foto: Freepik
ADVERTISEMENT

Cartofii copți sunt ușor de gătit, însă există un ingredient care îi poate face crocanți la exterior. La interior se vor păstra pufoși, iar aroma va fi mai intensă.

Ingredientul pe care să-l pui peste cartofii copți pentru a fi crocanți la exterior. Trucul unei bucătărese cu experiență

Există numeroase feluri în care poți găti cartofii, însă cei copți sunt preferați de multe persoane deoarece se fac destul de ușor și nu ai nevoie de foarte multe ingrediente.

ADVERTISEMENT

Mulți îi înfășoară în folie de aluminiu înainte să-i pună la cuptor. Cu toate acestea, se poate întâmpla să-ți iasă moi și fără gust.

Înfășurarea în folie de aluminiu reprezintă, însă, o greșeală, după cum a spus Kate, bucătăreasă și fondatoare a Cookie and Kate. Aceasta reține umezeala, iar exteriorul cartofului devine moale.

ADVERTISEMENT

“Folia de aluminiu reține umezeala, ceea ce produce un exterior moale. Vrem ca excesul de umiditate să iasă din cartof în timpul coacerii.

În acest fel, vom obține un exterior crocant și aromă condensată de cartofi în interior”, a explicat aceasta, potrivit express.co.uk.

ADVERTISEMENT

Există, însă, și un anumit risc dacă renunți la folia de aluminiu. De exemplu, cartofii pot deveni lipicioși, dar trebuie doar să adaugi puțină grăsime, precum ulei sau unt, cu puțin timp înainte de a-i scoate din cuptor.

ADVERTISEMENT

“Acest pas este esențial pentru a obține acele părți exterioare crocante și aromate. Funcționează atât de bine pentru că adăugăm untul sau uleiul la sfârșitul coacerii”, a adăugat Kate.

Nu este bine să adaugi untul sau uleiul prea devreme, întrucât ingredientul se poate arde înainte să se coacă toți cartofii. Untul mai are un rol important, și anume faptul că oferă o aromă plăcută cartofilor.

“Am constatat că untul produce o aromă și o textură mai plăcută, dar uleiul funcționează bine dacă urmați o dietă fără lactate sau vegană”, a mai spus bucătăreasa.

Adăugarea untului (sau uleiului) spre finalul procesului de coacere poate ajuta la păstrarea umidității cartofilor și, de asemenea, poate preveni uscarea acestora.

După ce cartofii copți au fost gătiți, e recomandat să adaugi puțină sare în ei. În acest fel, aroma cojii cartofilor se va intensifica.

Cum să gătești cartofii copți ca să-ți iasă perfect

În funcție de câte porții vrei să faci, ai nevoie de 1 – 4 cartofii medii, o lingură de unt topit sau de ulei extravirgin, sare și toppingurile preferate (brânză, smântână etc.).

Cuptorul se preîncălzește la 220 °C, iar în mijlocul acestuia se așază un grătar. Cartofii se curăță sub un jet de apă, apoi se înțeapă peste tot cu ajutorul unei furculițe.

Se așază cartofii pe o tavă de copt, plasată pe grătarul din mijloc. Se lasă la copt 45 de minute sau cel mult o oră.

Ca să îți dai seama când sunt gata, înțeapă un cartof cu o furculiță. Cartoful va fi moale la mijloc atunci când este gătit complet.

Atunci cânt sunt gata, cartofii se scot din cuptor. Coaja se unge cu unt topit sau cu ulei, apoi se presară cu sare. Se mai lasă la cuptor pentru alte 10 minute.

După aceea, se scot rapid din cuptor și se taie. Se adaugă garniturile preferate, iar cartofii sunt gata de servit. Poftă bună!