Life

Ingredientul periculos care poate fi fatal. Se regăsește în multe alimente delicioase, dar poate genera complicații

Ingredientul periculos care poate fi fatal îl regăsim într-o mulțime de alimente pe care sigur le adorăm, având în vedere că sunt delicioase.
15.06.2024 | 22:47
Ingredientul periculos care poate fi fatal Se regaseste in multe alimente delicioase dar poate genera complicatii
Ingredientul periculos care poate fi fatal. Sursă foto: Pinterest / colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Ingredientul periculos care poate fi fatal nu are un nume chiar atât de cunoscut. Totuși, dacă am sta să citim lista de pe produsele pe care le consumăm des, s-ar putea să avem parte de o surpriză neplăcută.

Ingredientul periculos care poate fi fatal

Este bine cunoscut faptul că cele mai delicioase produse din comerț nu sunt tocmai și cele mai sănătoase. Deseori acestea conțin fie arome, îndulcitori, ori alți aditivi pentru a arăta mai bine și pentru a avea un gust aparte.

ADVERTISEMENT

Ingredientul periculos care poate fi fatal se regăsește în mare parte dintre ele. Sau cel puțin asta au aflat cercetătorii, conform unui studiu publicat în European Heart Journal. Se pare că acest ingredient poate provoca atac de cord și accident vascular cerebral.

Este vorba despre un anumit îndulcitor. Acesta poate crește coagularea sângelui, spun cercetătorii Mai departe. El sporesc riscul unor complicații periculoase, iar în cele mai rele cazuri se poate ajunge în timp și la deces.

ADVERTISEMENT

Ingredientul periculos care poate fi fatal este Xylitol. Poate nu ai mai auzit până acum despre el. Acestea este un alcool de zahăr, folosit ca aditiv. Are cu 40% mai puține calorii decât zahărul normal și se regăsește în produse populare.

În ce alimente se regăsește Xylitol

Mai exact, dacă o să citești lista de ingrediente, s-ar putea să ai surprize neplăcute. Xylitolul poate fi găsit în primul rând în guma de mestecat fără zahăr. De asemenea, produsele de patiserie îl conțin și ele, iar la fel și bomboanele.

ADVERTISEMENT

Totodată, el se regăsește și în pasta de dinți, dar și în jeleuri, sau în alte drajeuri. Iar cele mai multe ori, fix aceste produse ajung să fie consumate în cantități destul de mari. Iar pericolul crește în timp.

În urma descoperirii făcute, cercetătorii din domeniul sănătății trag un semnal de alarmă. Se pare că a fost stabilită o legătură strânsă între acest îndulcitor și riscul crescut de atac de cord și accident vascular cerebral, dar și alte decese legate de problemele cardiovasculare.

ADVERTISEMENT

Ce este de făcut în acest sens? Cercetătorii ne recomandă să evităm Xylitolul, dar și alți îndulcitori similari. De asemenea, putem apela mai degrabă la zahăr sau la miere dacă vrem să îndulcim anumite preparate.

ADVERTISEMENT