Ingredientul secret al bunicii constă într-un amestec inedit, din acest motiv foarte puține gospodine se gândesc la el. Important în procesul de frământare este și calitatea produselor folosite. Așa că, dragi gospodine, luați carnețelul și notați!
Sărbătorile Pascale sunt foarte aproape, așa că toate bucătăresele au început să se pregătească pentru bucate alese. Principalul preparat de Paște este vestitul cozonac care trebuie să fie delicios, dar și foarte pufos.
Toți pofticioșii sunt nerăbdători să li se pună pe masă o felie gustoasă de cozonac, dar nu orice cozonac – cel al bunicii este cel la care visăm! Iată rețeta secretă de puțini știută. Pentru aceasta avem nevoie de următoarele ingrediente pentru 2 cozonaci mari.
Pentru aluat:
– 1 kg făină tip 000, cernută de 2 ori (atenție, este foarte important)
– 6 gălbenușuri
– 300 g zahăr
– 500 ml lapte gras, călduț
– 200 g unt topit
– 50 ml ulei
– 30 g drojdie proaspătă (sau 10 g drojdie uscată)
– coaja rasă de la 1 lămâie și 1 portocală
– 2 pliculețe zahăr vanilat
– un praf de sare
– o lingură de rom sau esență de rom (opțional)
Pentru umplutură:
– 500 g nucă măcinată
– 200 g zahăr
– 2 albușuri bătute ușor
– 300 g rahat (de diverse culori), tăiat cubulețe
– o lingură cacao
– Esență de rom sau vanilie, după gust
Pentru uns:
– un ou bătut cu puțin lapte
– Zahăr pentru presărat (opțional).
Într-o cană se pune drojdia cu 2-3 lingurițe de zahăr. După amestec se mai adaugă 2 linguri de făină și 100 ml lapte călduț. Cât are loc procesul de creștere, trecem la aluat.
Într-un lighean mare de bucătărie adăugăm făina, gălbenușurile, zahărul, praful de sare, coaja de citrice, zahărul vanilat și esențele. Drojdia activată se pune peste cele mai sus enumerate și se începe frământarea. Treptat se adaugă laptele călduț.
Abia când aluatul începe să capete puțină consistență, veniți cu untul topit (la temperatura camerei, nu fierbinte) și uleiul. Frământăm și mai punem câte puțin din ele. Tot acest proces va dura 30-40 de minute, până când aluatul va fi elastic și nu se mai lipeaște de mâini. Se lasă la crescut pentru câteva ore până devine aerat și își dublează cantitatea.
Cât are loc dospirea aluatului, facem umplutura. Nuca măcinată, cacaoa, zahărul, esența de rom și albușurile bătute ușor se contopesc într-o pastă consistentă, dar ușor de întins. Pentru cei cărora le plece se pun și cubulețele de rahat.
Aluatul obținut după creștere se împarte în 4 bucăți egale. Se întinde fiecare bucată, se adaugă umplutura de nucă, după caz se pune și rahatul, și se rulează. Atenție, masa pe care faceți acest proces trebuie unsă cu ulei pentru a nu se lipi.
Împărțirea în 4 se face pentru a se împleti câte 2 bucăți. În tăvile tapetate cu unt și făină sau cu hârtie de copt se pun cozonacii pentru coacere. Însă, înainte de băgarea la cuptor se mai lasă să crească încă 30-45 minute.
Ingredientul secret al bunicii pentru cozonaci pufoși și delicioși constă în ou bătut cu lapte care se dă peste preparat, chiar înainte de băgare în cuptor. Opțional se poate pune zahăr pentru o crustă caramelizată. Cuptorul pentru coacere trebuie preîncălzit la 170°C, timp de 45-50 minute.
La final cozonacii trebuie lăsați să se răcorească și apoi se taie! Sărbători binecuvântate și poftă bună!