Life

Ingredientul secret pe care mastercheful muntelui Athos îl folosea în rețetele lui. Ce punea de fiecare dată părintele Epifanie în mâncare

Părintele Epifanie, mastercheful muntelui Athos, ingredient minune în rețetele lui. Ce folosea pentru a da gust mâncărurilor
10.09.2022 | 14:59
Ingredientul secret pe care mastercheful muntelui Athos il folosea in retetele lui Ce punea de fiecare data parintele Epifanie in mancare
Ingredientul secret pe care mastercheful muntelui Athos îl folosea în rețetele concepute pentru călugări. Sursa foto - colaj Fanatik
ADVERTISEMENT

Părintele Epifanie a devenit cunoscut drept mastercheful muntelui Athos sau omul care a reinventat felul în care călugării s-au gospodărit, dar și mâncat. De-a lungul timpului, acesta a scris mai multe cărți cu rețete, cărți care au devenit best seller.

Ce ingredient folosea părintele Epifanie ca să facă mâncarea gustoasă

FANATIK a scris întreaga poveste a părintelui AICI și a explicat cum a ajuns să pună pe harta viticulturii muntele sfânt. Epifanie a pășit încă din 1973 pe Athos și acolo a rămas până la finele vieții.

ADVERTISEMENT

A redefinit Mylopotamos și a arătat tuturor cum mâncarea de post poate să însemne și veselie, culoare și gust. Toate acestea datorită unui ingredient minune.

Părintele Epifanie nu a ezitat să spună atunci când și-a simțit sfârșitul ce anume obișnuia să pună în aproape fiecare fel de mâncare pe care îl gătea. Astfel, conform rețetelor sale, uleiul de măsline era indispensabil.

ADVERTISEMENT

Acesta era folosit în orice mâncare și, potrivit călugărului, reușea să adauge savoare chiar și felurilor pentru care, de obicei, se mai strâmba din nas.

De exemplu, pentru celebrul orez cu sos de tomate gătit pe muntele Athos, părintele folosea 220 de grame, nu mai mult de orez, adică exact cât încăpea într-un pahar. Acesta trebuia să fie întâi spălat, apoi uscat bine de tot.

ADVERTISEMENT

Aceeași cantitate se folosea și la orezul mai galben. Apoi se tăiau două cepe cât mai subțire posibil. Se adăugau și două linguri de supă de roșii, dar și un kilogram de roșii, tăiate bucăți. Puțină mentă, puțin zahăr și, în mod evident, ulei de măsline, 200 de ml. La final, sare și piper după gust, dar nu prea mult pentru că, spunea părintele, uleiul de măsline deja rezolva această problemă.

„Am învățat secrete de gătit de la călugări mai în vârstă și am încercat să fac rețete mai vechi. Am o curiozitate și o imaginație deosebite și le-am încorporat în gătit”, avea să transmită părintele despre felul în care concepea mâncarea.

ADVERTISEMENT