Îngrijorare cu privire la vaccinul rusesc anti-COVID. ”Sputnik V” e contestat de 15 oameni de știință

Robert Cristea   
în HotNews
15/09/2020, 21:20
Îngrijorare cu privire la vaccinul rusesc anti-COVID. ”Sputnik V” e contestat de 15 oameni de știință
Îngrijorare cu privire la vaccinul rusesc anti-COVID. Sputnik V e contestat de 15 oameni de știință. Foto: Hepta.ro

Un grup de cercetători este îngrijorat de vaccinul produs în Rusia. Mai precis, oamenii de știintă trag un semnal de alarmă, în legătură cu anumite tipare repetitive de date care apar într-o lucrare, unde sunt descrise studiile referitoare la vaccin.

15 specialiști au trimis o scrisoare revistei The Lancet, conform nature.com. Ei susțin că nivelul de anticorpi de la mai mulți pacienți este identic. ”Să vedem acest lucru puțin probabil”, a spus Konstantin Andreev, cercetător la Northwestern University din Evanston, Illinois.

Datele contestate, referitoare la viabilitatea vaccinului dezvoltat în Rusia, au fost publicate în aceeași revistă medicală(The Lancet), în luna august. Moscova a fost criticată pentru că a aprobat vaccinul prea devreme fără o testare elaborată, chiar înainte de finalizarea studiilor cruciale din faza 3.

Vaccinul rusesc anti-COVID este contestat

Cercetătorii critică acum studiul apărut în luna august și  avertizează că lucrarea prezintă rezultatele fără a oferi explicații detaliate.

„Deși cercetarea descrisă în acest studiu este potențial semnificativă, prezentarea datelor ridică mai multe îngrijorări care necesită acces la datele originale pentru a putea fi investigate în totalitate”, se arată în scrisoarea oamenilor de știință.

Unul dintre autorii scrisorii, Enrico Bucci  spune că a observat, la rândul său, nereguli ale datelor despre vaccin. El este profesor de biologie la Universitatea Temple din Philadelphia.

Scrisoarea oficială a fost trimisă, luni, de 15 specialiști din 5 țări. Este important de precizat că un test din ultima fază a fost lansat pe 26 august. Ministrul Sănătății din Rusia, Mihail Murașko, a precizat că deja s-au înscris peste 30.000 de participanți la studiu.

”Cred că putem avea un vaccin până la finalul acestui an, nu în octombrie sau noiembrie, dar cred că undeva până la finalul anului.

Dar nu va fi disponibil pentru populație decât în 2021, deci primii care vor primi vaccinul vor fi cei care lucrează în sistemul de sănătate, ei sunt grupul prioritar. Restul populației va avea acces la acest vaccin undeva în 2021,” a declarat pentru Digi24, epidemiologul din SUA, Syra Madad.

Închide ×