Temperaturile scăzute și necesarul pentru încălzirea populației fac ca Europa să golească depozitele de gaze cu cea mai mare rapiditate din ultimii șapte ani.
Temperaturile vor scădea din nou în zilele ce urmează, potrivit Bloomberg, ceea ce înseamnă că Europa se va confrunta, în cel mai negru scenariu, cu o criză a gazelor.
Depozitele Europei măsoară doar 70% din totalul de umplere și funcționează ca un amortizor în situația unor probleme cu livrările de gaze. În aceeași perioadă a anului trecut, gradul de umplere era de 86%. Specialiștii spun că nu există, momentan, riscul unui deficit, însă golirea atât de rapidă poate duce la o umplere mai dificilă în sezonul următor.
Datele furnizate de Gas Infrastructure Europe arată că gradul actual de umplere este cu 25% mai mic decât nivelul maxim, vorbind despre cea mai mare scădere înregistrată din 2018 și până în prezent.
„Cu cât gradul de umplere a depozitelor va fi mai mic la finalul lunii martie, cu atât va fi mai greu pentru regiunea Europei să le reumple în următorul sezon. Acest lucru va fi cu atât mai probabil cu cât prognozele arată că temperaturile vor fi mai mici decât se estimează în prezent”, susţine Samantha Dart, director de cercetare pe gaze naturale la Goldman Sachs Group Inc.
Aceste probleme în ceea ce privește cantitatea de gaze în depozitele Europei sunt cauzate de scăderea temperaturilor pe întreg continentul. Cel mai frig este în regiunea de nord-vest a Europei, iar prognozele nu arată lucruri bune.
Aceste piedici vin și în contextul în care Europa se bazează mai mult pe gazele naturale lichefiate pentru a acoperi golul cauzat de încetarea tranzitului gazelor rusești prin conductele din Ucraina.
Mai mult, există riscul majorării unor prețuri pe termen scurt. Deja cotațiile la gaze au atins o creștere de 4% și se află la cel mai ridicat nivel din ultimele 14 luni.
Dezechilibrele vin și de pe alte paliere. Întreruperile la principalii furnizori de gaze pot duce la noi fluctuații de prețuri. În Norvegia, de exemplu, uzina de procesare a gazelor lichefiate de la Hammerfest și-a oprit activitatea până în 9 ianuarie din cauza unor defecțiuni la un compresor.
Astfel de situații neașteptate, cumulat cu viteza de golire a depozitelor, pot duce la situații limită în ceea ce privește gazele din Europa.