News

Îngrijorări în SUA. China va deveni o forță nucleară în următorii ani. Câte focoase nucleare va deține

Provocări mari pentru securitatea SUA. În mai puțin de un deceniu și jumătate, China va deveni o și mai importantă forță nucleară. Anunțul Pentagonului.
30.11.2022 | 07:42
Ingrijorari in SUA China va deveni o forta nucleara in urmatorii ani Cate focoase nucleare va detine
China va ajunge la peste 1.500 de focoase nucleare până în 2035. Anunțul Pentagonului. Sursa foto: hepta.ro
ADVERTISEMENT

Încă din luna ianuarie a acestui an, China anunțat că va continua să-şi modernizeze arsenalul nuclear din raţiuni securitate. În paralel, Beijing-ul îndemna Moscova şi Washington-ul să-şi reducă stocurile de arme nucleare, cele mai mari din lume.

China va ajunge la peste 1.500 de focoase nucleare până în 2035. Anunțul Pentagonului

Se pare că accelerarea procesului de modernizare a arsenalului nuclear al Chinei se derulează cu o viteză impresionantă.

ADVERTISEMENT

Un raport recent al Pentagonului citat de CNN relevă faptul că statul din Asia va avea un total de circa 1.500 de focoase nucleare până în 2035, dacă va continua în ritmul actual de dezvoltare.

În prezent, China ar deține peste 400 de focoase nucleare. O triplare a acestui număr aduce îngrijorări tot mai mari ale SUA.

ADVERTISEMENT

”Departamentul Apărării estimează că stocul Chinei de focoase nucleare operaţionale a depăşit 400. Dacă China continuă să-şi mărească stocul nuclear în acest ritm, va avea, după toate probabilităţile, un stoc de aproximativ 1.500 de focoase până în 2035”, se arată în raportul Pentagonului.

Au o dezvoltare rapidă care este prea substanțială pentru a fi ținută sub tăcere!”, a declarat un înalt oficial american din domeniul apărării în timpul unei conferințe de presă privind raportul anual al Pentagonului.

ADVERTISEMENT

”Ridică întrebări cu privire la faptul că se îndepărtează de o strategie care a fost bazată pe ceea ce ei au numit o descurajare slabă și eficientă”, se mai arată în raport.

Anterior acestui raport, șeful Statului Major al Armatei SUA, generalul Mark Milley, a descris China ca fiind singura țară din lume care are potențialul de a reprezenta o provocare semnificativă pentru Statele Unite.

ADVERTISEMENT

”Pe baza populației lor, tehnologiei lor, economiei lor și a mult alte aspecte, China este cea mai mare provocare geopolitică pentru Statele Unite”, a spus Milley, la începutul lunii noiembrie.

Rusia și SUA, statele cu cele mai multe arme nucleare la nivel mondial

Deocamdată, China este foarte departe de Rusia și SUA într-o ierarhie a țărilor cu cele mai multe focoase nucleare.

Aproximativ 90% din totalul focoaselor nucleare sunt deținute de Rusia și Statele Unite. Iată un top 5 al celor mai importante forțe nucleare din lume, conform Federation of American Scientists:

  1. Rusia: 5.977 (focoase nucleare)
  2. SUA: 5.428
  3. China: 400
  4. Franța: 290
  5. Marea Britanie: 225

 

ADVERTISEMENT
Tags: