News

Iniesta, la ultimul El Clasico al carierei! Ovaţii în Barcelona – Real Madrid. Video

07.05.2018 | 08:28
Iniesta la ultimul El Clasico al carierei Ovatii in Barcelona  Real Madrid Video

Barcelona – Real Madrid a fost ultimul El Clasico din cariera lui Andres Iniesta, după ce acesta a anunţat că va pleca de pe “Camp Nou” la finalul sezonului. Internaţionalul spaniol a bifat 58 de minute în Barcelona – Real Madrid 2-2, mijlocaşul de 33 de ani fiind înlocuit cu Paulinho. În prima repriză a derby-ului, fotbalistul care va împlini 34 de ani pe 11 mai a fost creierul de la mijlocul terenului pentru Barcelona. După pauză, Iniesta a părut stors de energie, iar Ernesto Valverde a decis să-l schimbe în minutul 58, internaţionalul spaniol primind aplauze la scena deschisă. La finalul meciului, Andres Iniesta a fost omagiat de colegii lui şi a celebrat ultimul El Clasico pe teren

După terminarea partidei, Andres Iniesta a fost vizibil emoţionat la interviuri. “Îmi vor rămâne toate acestea. Rămâne bucuria de a juca încă un derby, orele de dinaintea partidei, meciul în sine. Nimic nu se compară cu un Barcelona – Real Madrid”, a declarat mijlocaşul de 33 de ani la ultimul El Clasico.

14 ani de la primul El Clasico pentru Andres Iniesta

Chiar dacă a debutat în sezonul 2002-03 pentru Barcelona, Andres Iniesta a jucat primul El Clasico abia în toamna anului 2004, în cea de-a treia stagiune în care evolua pentru formaţia de pe „Camp Nou”. Pe 20 noiembrie 2004, Iniesta era introdus pe teren în minutul 71 şi îi lua locul lui Henrik Larsson. Catalanii au învins, scor 3-0, însă mijlocaşul crescut în „La Masia” nu reuşit să-şi pună prea mult amprenta în meci. Cu toate acestea, jurnaliştii de la „Mundo Deportivo” au lăudat prestaţia lui Iniesta. „Generos. A părut motivat şi a participat activ în joc”, a fost descrierea jurnaliştilor catalani.

Andres Iniesta a bifat 38 de El Clasico în carieră, timp în care a reuşit să marcheze de trei ori. Mijlocaşul de 33 de ani a înscris în Real Madrid – Barcelona 3-4 (2013-14), Real Madrid – Barcelona 0-4 (2015-16) şi în Barcelona – Real Madrid 3-2 (Supercupa Spaniei 2011-12). În total, Iniesta a prins pe teren 16 victorii şi 10 remize pentru catalani, madrilenii impunându-se în 12 ocazii.

Primele luni la Barcelona, un coşmar pentru Andres Iniesta

Andres Iniesta s-a născut pe 11 mai 1984 la Fuentealbilla (Castilia-La Mancha). Primii paşi în fotbal i-a făcut la Albacete, unde a petrecut doi ani. Enrique Orizaola, antrenor la juniorii Barcelonei, a fost cel care l-a descoperit şi l-a adus la „La Masia” pe „El Cerebro”

Andres Iniesta a intrat pe poarta „La Masia” în 1996, la 12 ani, după ce a fost descoperit la un turneu dedicat echipelor de juniori. Viitorul creier din jocul catalanilor a trecut printr-o perioadă dificilă în primele luni petrecute la Barcelona. „Plângea în fiecare zi deoarece îi era greu fără familia sa. Uneori îi mai spuneam o glumă sau mă prosteam puţin în ideea de a-l face să râdă”, a povestit peste ani Jorge Troiteiro, fostul coleg de cameră al lui Iniesta.

Debutul lui Andres Iniesta, contra lui Alin Stoica

Şase ani a durat şlefuirea lui Andres Iniesta, timp în care a trecut pe la toate echipele de copii şi juniori ale Barcelonei. Pe 29 octombrie 2002, Louis van Gaal îi oferea debutul în tricoul blaugrana. Catalanii jucau în Liga Campionilor contra celor de la Club Brugge, unde Alin Stoica era titular, iar la 18 ani bifa primele 90 de minute şi ieşea învingător de pe teren, Barca obţinând toate cele trei puncte, scor 1-0. Doi luni mai târziu, Andres Iniesta bifa debutul şi în prima ligă a Spaniei, în Mallorca – Barcelona 0-4. VEZI IMAGINILE SUS ÎN GALERIA FOTO.

Cea mai grea clipă din cariera lui Andres Iniesta

Au urmat 16 sezoane de vis la Barcelona, timp în care a cucerit 32 de trofee, patru dintre acestea venind în Liga Campionilor. Cariera lui Andres Iniesta nu a fost doar lapte şi miere cum mulţi se gândesc. În vara lui 2009, pe 8 august, la Coverciano, se stingea din viaţă Dani Jarque, vedeta rivalilor de la Espanyol. El şi Andres Iniesta legaseră o relaţie de prietenie încă din anii în care cei doi se duelau la juniori. Şocul veştii a fost atât de puternic încât mijlocaşul Barcelonei a ajuns la psiholog.

„Amuţisem. Nu puteam concepe aşa ceva. Nu ştiam ce să gândesc, ce să fac. Dani, prietenul meu, murise. Nu îmi venea să cred. Următoarele zile au fost îngrozitoare. Eram în cădere liberă, totul se întunecase în jurul meu. Am mers la medic. Nu mai suportam. Probabil e imposibil ca unii să înţeleagă, dar mă simţeam secătuit”, a povestit Andres Iniesta în cartea „Artistul, în pielea lui Iniesta”.

Andres Iniesta, campion Mondial cu Spania

Pe lângă performanţele cu Barcelona, mijlocaşul de 33 de ani a ajuns pe cele mai înalte culmi şi la echipa naţională a Spaniei. După ce a cucerit trofeul continental cu selecţionatele U17 şi U19 ale ibericilor, Iniesta a fost chemat prima oară la naţionala de seniori în 2006, înaintea Campionatului Mondial din Germania. Au urmat victoriile de la EURO 2008 şi 2012 şi cucerirea Campionatului Mondial din 2010. 11 iulie va rămâne cu siguranţă cea mai frumoasă zi din viaţa de fotbalist a lui Andres Iniesta. În minutul 116 al finalei de la Johannesburg, „El Cerebro” îl învingea pe Maarten Stekelenburg şi îi dedica reuşita lui Dani Jarque. Spania devenea campioană mondială pentru prima oară în istorie.

Lacrimile lui Andres Iniesta din 2014

Andres Iniesta s-a căsătorit cu Anna Ortiz pe 8 iulie 2012, după patru ani de relaţie. Cuplul are trei copii, Valeria, Siena şi Paolo Andrea. În martie 2014, cei doi au trăit o mare tragedie, când soţia lui Andres Iniesta a pierdut sarcina. După cei 16 ani petrecuţi la Barcelona, mijlocaşul de 33 de ani a strâns o avere estimată la 95 de milioane de euro, iar la formaţia de pe „Camp Nou” câştigă cinci milioane de euro pe sezon.

Andres Iniesta şi Anna Ortiz
Andres Iniesta şi Anna Ortiz

China, viitoarea destinaţie a lui Andres Iniesta

La sfârşitul lunii aprilie, Andres Iniesta a anunţat că va pleca de la Barcelona, echipă alături de care a trăit cele mai frumoase momente ale carierei. Mijlocaşul de 33 de ani va juca din vară la Chongqing Dangdai Lifan, chinezii oferindu-i un contract de-a dreptul fenomenal. În Asia, “El Cerebro” va câştiga peste 27 de milioane de euro, ceea ce-l va face să fie unul dintre cei mai bine plătiţi fotbalişti ai momentului. Chiar dacă Iniesta nu explicat motivul plecării de la clubul la care a jucat întreaba carieră, spaniolii au scris că în spatele transferului stă pierderea locului de titular în primul “11” al formaţiei antrenate de Ernesto Valverde.

Tags: